Institutul Cultural Roman de la Stockholm sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei cu un concert de jazz sustinut de cantareata Maria Raducanu, acompaniata de o trupa internationala de instrumentisti de renume: Krister Jonsson (ghitara, Suedia), Chris Dahlgren (contrabas, SUA/Germania) si Michael Griener (percutie, Germania).

Este pentru al patrulea an la rand cand ICR Stockholm organizeaza concertul traditional de Ziua Nationala la Konserthuset, institutie unde se decerneaza anual Premiile Nobel. Programul concertului din acest an va fi unul de inspiratie romaneasca, constand in prelucrari jazzistice dupa melodii folclorice, cantece bizantine, colinde de Craciun si romante din Bucurestiul interbelic.

Maria Raducanu, Krister Jonsson si Chris Dahlgren au mai concertat la Stockholm in 2007, in cadrul Zilelor Jazzului Romanesc organizate de ICR Stockholm la clubul Fasching, bucurandu-se de o primire foarte favorabila atat din partea publicului, cat si a presei suedeze, informeaza ICR.

Maria RADUCANU este una dintre cele mai importante si originale voci ale jazzului romanesc. Repertoriul ei cuprinde prelucrari jazzistice dupa cantece populare romanesti, dar si dupa folclorul balcanic, rusesc sau portughez. Are la activ 7 aparitii discografice sub nume propriu, unde beneficiaza de acompaniatori reputati din jazzul autohton si international, si 2 albume la care participa ca invitata.

Krister JONSSON este ghitarist si compozitor de jazz si muzica improvizata, printre cei mai respectati si solicitati muzicieni din generatia de astazi din Scandinavia. A avut colaborari (concretizate in ample discografii si turnee in toata lumea) cu nume de prim-rang, precum Marilyn Mazur, Fredrik Lundin, Cennet Jonsson, Miroslav Vitous, Rigmor Gustafsson, Jim Black, Audun Kleive, Peter Danemo, Linda Pettersson-Bratt etc.

Cu ocazia aparitiei celui de-al doilea album sub nume propriu, Waiting for Atonesjka (2004, Krister Jonsson Trio, avandu-l ca invitat pe violoncelistul Svante Henryson), reputatul critic suedez de jazz Johan Scherwin i-a caracterizat prestatia astfel: “Ghitaristul Krister Jonsson a revigorat scena suedeza de jazz ca un val de aer proaspat. Fiecare aparitie a lui demonstreaza originalitate, versatilitate si un subtil umor.” In 1996 si-a fondat propria trupa, Krister Jonsson Trio, formata din instrumentisti suedezi.

Chris DAHLGREN este contrabasist si compozitor de jazz si muzica experimentala. Absolvent al sectiei de Jazz a Conservatorului din Cincinatti si detinator al unui Master in Compozitie si Muzica Experimentala la Wesleyan University. A facut studii de compozitie cu mari maestri americani: Anthony Braxton, Alvin Lucier, LaMonte Young si Christian Wolff. Studii de contrabas cu Dave Holland si Francois Rabbath. Intre 1993 si 2002 a devenit una dintre figurile cheie ale cluburilor de jazz din New York si a sustinut turnee alaturi de nume de rezonanta internationala, precum Anthony Braxton (cu care a inregistrat, in calitate de sideman, o serie de albume), Charles Tolliver, Joe Lovano, Art Lande si altii.

Din 2003 traieste si activeaza (ca instrumentist, compozitor, profesor) la Berlin.

Are la activ un numar impresionant de albume sub nume propriu sau ca sideman, aparute la case de discuri reputate – Koch Jazz, Not Two, Between-the-lines, Leo, Drimila, CIMP. De curand si-a fondat propria trupa, Lexicon, care va debuta discografic in 2010, la casa de discuri Jazzwerkstatt.

Michael GRIENER este percutionist. Considerat unul dintre cei mai versatili muzicieni de jazz din Germania, a fost distins cu titlul de “cel mai creativ solist” in cadrul “New German Jazz Award 2006”. A avut colaborari fructuoase cu dansatori, actori si poeti – cea mai recenta participare fiind alaturi de scriitorul german Oskar Ansull, intr-un proiect dedicat lui Paul Celan.

Preda percutie la Universitatea din Dresda si istoria jazzului la Jazzschule Berlin. Este colaborator permanent al trupelor Ulli Gumpert Band, Baby Bonk si Themroc 3. A cantat, printre altii, cu Tal Farlow, Herb Ellis, Mal Waldron, Evan Parker, Dave Liebman, John Yorn, Barry Guy, Paul Lovens, Zeena Parkins, Aki Takase, Mats Gustafsson, Alexander v. Schlippenbach, Joelle Leandre si Axel Doerner. Numele sau apare pe numeroase cd-uri editate de Moers Music, Intakt, FMP, between the lines, Mons Records, Laika Records, Konnex, Hybrid s.a.