Filmul “Francesca”, al regizorului roman Bobby Paunescu, va fi difuzat in Italia in versiune integrala, incepand cu data de 27 noiembrie.

Decizia apartine judecatoarei Luciana Sangiovanni, de la Tribunalul Civil de la Roma, in procesul intentat de Alessandra Mussolini impotriva producatorului si casei de distributie "Fandango", prin care se cere blocarea filmului. Nepoata lui Benito Mussolini, membra a parlamentului italian, a facut apel in instanta, dupa ce a aflat ca este insultata in mod grav de catre unul din personaje, cu apelativul “acea curva care vrea sa-i omoare pe romani”.

Filmul, prezentat in avampremiera la Festivalul de la Venetia, a fost interzis in salile din laguna, printr-o decizie provizorie a administratiei publice.

“Fraza nu prezinta continut ofensatoriu in sine, daca o consideram in contextul respectiv” , si-a motivat decizia judecatoarea Sangiovanni.

Reactia Alessandrei Mussolini a fost imediata si extrem de dura la adresa judecatoarei care a anuntat sentinta: “Instanta a hotarat ca dreptul la libera exprimare al regizorului este mai presus decat dreptul meu de a nu fi insultata."

"Am crezut ca in Italia exista dreptul la critica, dar cu anumite limite, adica acelea de a nu defaima pe nimeni", continua Mussolini."De azi inainte, oricine e liber sa insulte pe oricine, daca o face prin intermediul versurilor sau al unei opere artistice”, a declarat deputata italiana. Si a pus imediat in aplicare cele spuse, insultand-o intr-o poezie stangace chiar pe judecatoarea Sangiovanni: “Draga judecatoare Luciana Sangiovanni, dumneavoastra sunteti o idioata si va voi cere despagubiri, pentru ca sentintele dvs nu sunt niciodata drepte si ii invit pe toti judecatorii sa va ia la bataie cu bastoanele!”

Polemica a ajuns in Parlament

Polemica legata de filmul “Francesca” a ajuns si in Parlamentul italian, unde Alessandra Mussolini a cerut sa intervina in timpul unei discutii legislative privind animalele domestice: “Iau cuvantul in calitate de animal (…), pentru ca am fost tratata chiar mai rau decat un animal, chiar de catre un judecator de sex feminin. De azi va fi legal ca in orice cinematograf sa fie insultata o femeie, in plus deputata a statului italian.”

Aldo di Biaggio, deputat al formatiunii Popolo della Libertà, coleg de partid cu Alessandra Mussolini, a cerut, printr-un comunicat oficial, interventia premierului Silvio Berlusconi in cazul “Francesca”, motivand ca insultarea unui reprezentant al institutiilor italiene este contrara in primul rand, principiilor constitutionale.

“Vreau sa precizez ca eu condamn atitudinea manifestata de Alessandra Mussolini fata de romani. Nu am fost si nu sunt de acord cu pozitia dansei. Apelul meu catre presedintele Consiliului de ministri, Silvio Berlusconi, nu este in apararea Alessandrei Mussolini, ci in apararea unui principiu. Alfel spus, intr-o opera de arta s-ar putea folosi expresia “fascista” sau “rasista”, dar nu trebuie admise jigniri la nivel personal, cum ar fi expresia “curva”, folosita in film. Vreau sa amintesc ca Alessandra Mussolini este mama a trei copii si as avea aceeasi pozitie fata de orice femeie, romanca sau italianca, insultata in acest mod”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul Aldo Di Biaggio.

Nepoata lui Mussolini a anuntat deja ca va recurge in apel, impotriva sentintei anuntata de Tribunalul de la Roma.