spatiu privat. a handbook, volumul de poezii al Elenei Vladareanu cu 33 de ilustratii semnate de artistul plastic Dan Perjovschi este cel mai recent titlu din colectia „Poezie” de la Cartea Romaneasca. Spatiu privat. a handbook este un adevarat manual de supravietuire in spatiul public pe care autoarea il pune la dispozitia cititorilor.

Elena Vladareanu este unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai tinerei generatii si totodata unul dintre cei mai activi jurnalisti culturali din Romania. Dan Perjovschi, autorul celor 33 de ilustratii care insotesc volumul, este unul dintre cei mai apreciati artisti vizuali romani pe plan international.

Acest nou volum dezvaluie o alta Elena Vladareanu: o poeta fragila, iesita din carapacea, pe care si-a construit-o in cartile anterioare. Cu ochii larg deschisi si cu nervii intinsi la maximum, poeta priveste de jur-imprejur, lucid si critic, cu sarcasm si cinism, dar si cu teama. Pare neputincioasa, incapabila de lupta, coplesita de grotescul lumii care o inconjoara. Consemneaza, inventariaza cu o falsa detasare, care ii da un aer de obiectivitate, de raceala. In felul acesta isi reface carapacea, spatiul privat, care e pe cale, cu fiecare nou poem, sa devina spatiu public. Spatiu privat. a handbook este un adevarat manual de supravietuire in spatiul public.

Cele 33 de ilustratii ale artistului Dan Perjovschi constituie punctele de reper si refugiile necesare in lupta cu capcanele subtile intinse de cotidian.

Volumul va beneficia de o dubla lansare. Prima va avea loc vineri, 20 noiembrie, incepind cu ora 19.00, la Centrul National al Dansului Bucuresti iar cea de-a doua va fi simbata, 28 noiembrie, incepind cu ora 15.00, la Tirgul de carte Gaudeamus, la standul editurilor Polirom si Cartea Romaneasca (stand nr. 27, nivel 0).

La Editura Cartea Romaneasca a mai fost publicat volumul europa. zece cintece funerare (2005) apartinand Elenei Vladareanu.

Elena Vladareanu s-a nascut pe 2 februarie 1981, la Medgidia. Este absolventa a Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti. Un prim debut, considerat „neoficial”, are loc odata cu publicarea plachetei din confesiunile distinsei doamne m., in colectia underground „carmen”, coordonata de un cristian (Bucuresti, 2001).

A debutat editorial in 2002, cu volumul Pagini (publicat la Editura Timpul din Iasi, dupa ce i-a fost decernat premiul editiei a VIII-a a Concursului National de Poezie „Aurelian Dumitrascu”). In anii urmatori, poetei i se reediteaza volumul de debut (in 2003, la Editura Vinea) si i se publica volumul Fisuri (Editura Pontica, 2003).

Din 2001 lucreaza in presa culturala. In momentul de fata, este realizatoarea emisiunii „Timpul prezent” la Radio Romania Cultural. Este colaborator permanent al publicatiei Suplimentul de cultura.