Eveniment istoric duminica, in ziua in care Radioul public a implinit 81 de ani. Aniversarea a fost marcata de lansarea oficiala a procesului de digitalizare a Fonotecii de Aur a radioului public. Proiectul, sustinut de personalitati marcante ale Romaniei, va dura aproximativ 15 ani si isi propune conservarea si salvarea arhivelor scrise si sonore ale SRR, anunta Radio Romania.

In cele peste opt decenii de existenta, Fonoteca de aur a Radioului public s-a imbogatit cu valori ale istoriei si culturii romanesti, documente, inregistrari audio si manuscrise semnate de personalitati ale culturii noastre, precum Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica.

Practic, in cativa ani, va fi creat un portal prin care orice cetatean va avea acces la fondul pe care Radio Romania il detine. De asemenea, pentru siguranta, toate inregistrarile vor fi salvate intr-o copie de rezerva, aflata intr-o locatie secreta.

  • "Pentru ca noi ne dorim sa redam romanilor tot ceea ce are Radio Romania in Fonoteca de Aur, este creat de romani pentru romani. Dorinta noastra cea mai mare este ca toti romanii sa acceseze aceasta valoare. Fiecare document pe care il avem va fi salvat asa cum a fost el conservat si asa cum a fost el inregistrat initial, pentru ca aceasta face valoarea Arhivei SRR", a declarat Maria Toghina, director general al Radioului public.

Digitalizarea celei mai vechi arhive media din tara noastra, Fonoteca de Aur Radio Romania, a inceput cu un fragment dintr-o conferinta sustinuta de Nicolae Iorga, la radio, in 1939.

Procesul efectiv de digitalizare va demara la inceputul anului 2010 si va dura aproximativ 15 ani.