Fondul cinematografic, administrat de Centrul National al Cinematografiei, ar putea fi redus cu 40% in 2010, din cauza anularii contributiei provenite din jocurile de noroc, dar si a reducerii contributiilor din publicitatea TV. Anuntul a fost facut, sambata, de Eugen Serbanescu, directorul CNC, pentru Mediafax.

Eugen Serbanescu a atras atentia ca contributia de 4% din profitul organizatorilor de jocuri de noroc, care reprezenta circa 20% din Fondul cinematografic, a fost anulata prin ordonanta de urgenta. In plus, fondul cinematografic se va diminua, anul viitor, cu inca 10 - 20% din cauza scaderii veniturilor din publicitate ale televiziunilor, ale caror contributii acopera anual cea mai mare parte a fondului.

Fondul cinematografic este administrat de Centrul National al Cinematografiei, rolul sau principal fiind de finantare a proiectelor cinematografice castigatoare ale concursurilor anuale organizate de CNC.

In 2008, Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totala de 44 de milioane de lei, crescand cu patru milioane de lei fata de 2007, in conditiile in care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat.