“Cartea Sudata” (pisla sintetica, rasini, adezivi, pigmenti, suruburi / text taiat in placi de linoleum si imprimat manual) este rezultatul colaborarii artistului plastic Dumitru Gorzo si al poetului, Ilies Gorzo. Cartea, intr-un tiraj de 100 de exemplare, a fost produsa in totalitate de cei doi. Cartea sudata, cum zice chiar autorul textier, este o carte asudata. La ea s-a muncit imens. In consecinta, ea nu poate fi citita decit cu flexul.

Evenimentul de lansare a proiectului si vernisajul expozitiei “Cartea Sudata” are loc vineri, 30 octombrie la Centrul National al Dansului – Bucuresti. Expozitia va fi deschisa intre 30 octombrie si 15 noiembrie.

Doua povesti se deruleaza, cea a accesului la carte, la text, care este una generala, si cea a posedarii obiectului, cu aluzie directa la povestea colectionarului.

Cartea este inchisa cu trei suruburi sudate de unde si imposibilitatea citirii textului.

De aici se naste dilema in fata alegerii solutiei morale prin care cartea poate fi posedata. Este sau nu corect sa distrugem integritatea unui obiect de arta pentru a avea acces deplin la continutul lui?

Unde incepe si unde se opreste interactiunea cu un obiect destinat contemplarii?

Din punct de vedere plastic, aceasta carte – obiect se inscrie perfect in sfera creatiei lui Dumitru Gorzo. Lucrarile artistului sint eficiente, ritmice si metodice pastrind o acuta idiosincrasie. Acest tip de tensiune palpabila traverseaza opera lui Dumitru Gorzo.

Poezia lui Ilies Gorzo e altfel decit a confraţilor, asa si debutul lui e unul cu flama. Intins cit o jumatate de masa, volumul, paradoxal, inchide in el poeme condensate, luate la ciocan pina cind au devenit capsule pocnind de inteligenta si aluzii comice.

Seriozitatea lui Ilies Gorzo in bascalie este inimitabila. Versatil, se indeparteaza de el insusi, mimeaza stiluri si maniere, apoi revine impecabil la felul lui de zicere. Poate scrie „in genul” oricui, demasca clisee si mecanisme poetice asamblate „pe vapor”. Intrebarea este – il poate cineva imita pe el? Pe acel Ilies Gorzo din momentele lui de gratie, cind nu apeleaza la poante facile, cind este extrem de precis in constructia miniscenariilor satirice?

Textul „Cartii Sudate” va fi publicat pe zidurile orasului.