Piesa de teatru Purificare de Sarah Kane, regizata de Andrei Serban si pusa in scena de Teatrul National din Cluj-Napoca, se va juca in deschiderea celei de-a 20-a editii a Festivalului International de Teatru de la Santander, Spania. Potrivit ICR Madrid spectacolul va avea doua reprezentatii pe 15 si 16 octombrie 2009, in Pavilionul polisportiv al Universitatii Cantabria. Intalnirea teatrala romano-spaniola este realizata cu sprijinul Aulei de Teatru a Universitatii din Cantabria si cu colaborarea Caja Cantabria.

Purificare este un spectacol al simbolurilor fundamentale, naucitor de viu, atingand inexprimabilul printr-o perfecta stiinta a relationarii arhetipului cu opusul sau – realitatea frusta. Transpunerea textului nu este cruda si rece, desi in punerea in scena exista multa cruzime, insa de o tulburatoare poezie. La Andrei Serban actorul este aratat in nuditatea absoluta, scos de sub minciuna si iesit din norma. Tortura, mutilarile, moartea, sunt crancene probe initiatice, premergatoare mantuirii, purificarii finale.

In acest spectacol, regizorul Andrei Serban a recurs la cei mai tineri actori ai Teatrului National Cluj-Napoca (T.N.C) si respectiv, la o actrita a Teatrului L. S. Bulandra (T.B) din Bucuresti.

Distributia: Andreea Bibiri (T.B.), Silvius Iorga, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Hatházi András, Ionut Caras, Adrian Cucu. Decorul si costumele: Adriana Grand. Consultant artistic: Daniela Dima. Secretariat literar: Roxana Croitoru, Eugenia Sarvari. Efecte sonore: Ana Marius Apan. Regia tehnica: Estera Biro. Lumini: Jenel Moldovan, Alexandru Corpodean. Sonorizare: Marius Rusu. Proiectii video: Vasile Craciun. Asistenta tehnica: Arhidiade Muresan. Director general T.N.C.: Ion Vartic.

In 2006, Teatrul National din Cluj obtine sase nominalizari la Premiile UNITER , din care patru premii: Premiul pentru debut-actorul Cristian Grosu, Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal-actrita Andreea Bibiri, Premiul pentru cea mai buna regie-regizorul Andrei Serban, Premiul pentru cel mai bun spectacol- Purificare de Sarah Kane. Spectacolul a fost prezentat in festivaluri la Sibiu, Bucuresti si in Cehia.

Regizor de teatru si opera, scriitor, Andrei Serban s-a nascut la 21 iunie 1943, la Bucuresti. A absolvit Institutul de Teatru si Cinematografie Bucuresti, clasa Radu Penciulescu. Debuteaza la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu spectacolele "Arden of Feversham", de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea. In anul 1970 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", in SUA, la New York, cu o bursa Ford. In urma succesului repurtat, Peter Brook il invita la Centrul International de Cercetari teatrale de la Paris, unde Andrei Serban colaboreaza la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de tari.

In SUA, incepand cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein's American Repertory Theatre Company, al carui Premiul de excelenta i s-a acordat in aprilie 2009. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle, Los Angeles Opera, Metropolitan Opera din New York, Chiacago Opera Theatre.

In Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théatre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti (1990-1993, ca director), La Comédie Française, Teatrul din Sankt Petersburg. In Japonia a pus in scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

In Romania, amintim Trilogia Antica (1990) - considerata drept cea mai originala regie a tragediei grecesti a sfarsitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internationale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg si Edinburg. A realizat peste 60 de spectacole de teatru, peste 50 de opera si cateva muzicaluri.

Festivalului International de Teatru Contemporan al Universitatii Cantabria se desfasoara anual intre 14 octombrie-19 decembrie, reunind nume semnificative precum Pippo Delbono, Rodrigo García sau Trupa Atalaya. Obiectivul principal al organizatorilor este acela de a prezenta publicului spectacole care se distanteaza de canoanele conventionale, abordand discursuri etice si estetice contemporane inedite si apreciate.

In septembrie 2009 directorul festivalului, Francisco Valcarce, impreuna cu vicerectorul Eduardo Casas, directorul Aula Universitaria, Ramon Maruri, si respectiv reprezentantul Caja Cantabria, Gregorio Barriuso, au prezentat programarea festivalului ce anul acesta se inaugureaza cu piesa lui Andrei Serban si Teatrul National din Cluj. Lista spectacolelor din festival mai include piese prezentate de teatrele Producciones K (Tara Bascilor-Madrid), Los Corderos (Catalonia) si LA Ribot (Elvetia-Spania), se arata in comunicatul ICR Madrid.