Cvartetul Belcea revine pe scena Ateneului Roman cu un recital si cu un invitat special, marti, 13 octombrie, de la ora 19.00. Invitatul special al reputatei formatii londoneze este pianistul Kevin Kenner. Programul recitalului va cuprinde lucrari camerale semnate de Anton Webern – Langsamer Satz, Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul in Do Major, k 465, al Disonantelor si César Franck – Cvintetul cu pian in fa minor.

Compozitor apartinand celei de-a doua Scoli vieneze, Anton Webern a ramas in istoria muzicii ca unul dintre creatorii care au revolutionat gandirea muzicala, prin ceea ce avea sa se numeasca serialismul total. „Condamnat la total esec intr-o lume surda a ignorantei si indiferentei, el a continuat sa-si slefuiasca diamantele, stralucitoare geme, ale caror resorturi intime le cunostea la perfectiune,“ nota Igor Stravinsky. Langsamer Satz (miscare lenta) dateaza din 1905 si este scrisa intr-un limbaj mahlerian, postromantic, la granitele unui tonalism extins.

Cvartetul Disonantelor incheie, in 1785, seria celor sase Cvartete haydniene ale lui Mozart si este cel mai cutezator si radical dintre acestea. „Adagioul introductiv este cea mai pesimista miscare scrisa vreodata de Mozart“, scria muzicologul britanic Walter Willson Cobbett. Lucrarea mozartiana a fost comparata cu Introducerea descriind Haosul din Oratoriul Creatiunea de Haydn, o scufundare in indefinit premergatoare si necesara ascensiunii spre organizarea solara ulterioara.

Datand din 1879, Cvintetul cu pian deschide asa-numita perioada de aur a creatiei lui César Franck. Lucrarea i-a surprins pe contemporani prin romantismul pronuntat. Sistemul de compozitie bazat pe una sau mai multe teme ciclice, imprumutat de la Liszt, este folosit de Franck pentru prima oara in mod deliberat.

Cvartetul Belcea, din a carui componenta fac parte Corina Belcea-Fisher – vioara, Laura Samuel – vioara, Krzysztof Chorzelski – viola, Antoine Lederlin – violoncel, a luat fiinta in 1994 si a urmat stagii de perfectionare cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus si Alban Berg. Premiile castigate la concursurile internationale prestigioase au confirmat valoarea de exceptie a formatiei. In 2001, Cvartetul Belcea a obtinut, de asemenea, in 2001, premiul Gramophone pentru debut, iar cu ocazia lansarii Integralei cvartetelor de Bartók, aparuta in 2008 cu sprijinul Institutului Cultural Roman, a primit distinctia Ansamblul cameral al anului oferita de Echo Klassik Awards. Din 2007, la initiativa Institutului Cultural Roman si cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu“, Cvartetul Belcea este cvartet in rezidenta la Ateneul Roman. Alaturi de seria de recitaluri extraordinare, programul cuprinde cursuri de maiestrie pentru tinere cvartete din Romania si Republica Moldova. Cvartetul Belcea este in prezent ansamblu asociat la Guildhall School of Music and Drama.

Invitatul special al Cvartetului Belcea, Kevin Kenner, este considerat de criticii muzicali unul dintre cei mai importanti pianisti ai momentului. Marele Premiu la Concursul International Chopin si medalia de bronz la Concursul International Ceaikovski in 1990 sunt cele mai prestigioase dintre numeroasele distinctii obsinute de-a lungul carierei. Inregistreaza regulat pentru BBC si concerteaza ca solist alaturi de mari orchestre ale lumii, precum BBC Symphony Orchestra, Hallé Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, NHK Symphony din Japonia si principalele orchestre din San Francisco, San Diego, Salt Lake City, Kansas City, New Jersey.

Evenimentul are loc in cadrul rezidentiatului Belcea la Ateneul Roman, proiect sustinut de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.