"Cinematograful, asa cum il stim noi, se dezintegreaza", crede Francis Ford Coppola. "Este o perioada de schimbari incredibile", spune regizorul unor filme precum "Nasul" sau "Apocalipsul acum". "Eram obisnuiti cu sase, sapte mari producatori de filme. Acum, fiecare dintre ei se confrunta cu dificultati. Probabil, doi sau trei vor iesi din industrie iar ceilalti vor produce filme de genul ‘Harry Potter’ - incercand, de fapt, sa recreeze "Razboiul stelelor" iar si iar, pentru ca vorbim de afaceri", afirma celebrul regizor, citat de Bloomberg.

Coppola, in varsta de 70 de ani, a acordat acest interviu in Beirut, unde ultimul sau film, 'Tetro', a deschis festivalul de film din capitala libaneza, dupa ce a avut premiera la Cannes.

"Oamenii isi pierd interesul pentru cinematograf, care se confrunta cu o concurenta foarte mare in captarea atentiei publicului", continua el.

Varietatea foarte mare a oportunitatilor de a-ti petrece timpul liber si filmele disponibile pe DVD redeseneaza industria. Oamenii se indreapta mai degraba spre downloaduri ieftine decat spre sala de cinema.

Regizorul, care are afaceri in industria vinului, in edituri si in hoteluri, spune ca nu are planuri de viitor.

"Nu am un serviciu, nu incerc sa-mi construiesc o cariera, nu incerc sa devin bogat, doar incerc sa invat", spune el.

'Tetro', care este bazat pe un scenariu original, este povestea unui tanar barbat din Italia care merge in Buenos Aires pentru a-si regasi fratele mai mare.

"Intotdeauna am sperat, chiar si cand eram tanar, sa fac filme pe baza unor scenarii originale, cu tenta personala. Cariera mea s-a schimbat cand am regizat ‘Nasul’, care s-a bucurat de un succes atat de mare", spune Coppola.

Desi Nasul a castigat foarte multe Oscaruri, regizorul intampina dificultati cand vine vorba sa-si caute finantari pentru proiectele sale. De altfel, ultimul film a fost finantat din plantatia de vie pe care o are in California.

"Acum, la aceasta varsta, fac ceea ce voiam sa fac la 22 de ani", adauga marele regizor.

Apocalipsul acum

Nasul I