Scurtmetrajul olandez "Fantoma din cinema" este castigatorul Trofeului Anim'est 2009, cel mai important premiu din cadrul festivalului International de Film de Animatie. Nu mai putin de 16 distinctii au fost acordate sambata, la Gala de Inchidere a celei de-a patra editii Anim'est.

Trofeul Anim'est ia in acest an drumul Olandei, pentru filmul lui Eric van Schaaik, "Fantoma de la cinema" (The Phantom of The Cinema). Juriul - alcatuit din regizorul elvetian Georges Schwizgebel, producatoarea franceza Guilaine Bergeret si criticul roman de film Alex Leo Serban - a apreciat productia olandeza „pentru omagiul adus cinematografului, intr-o maniera burlesca, surprinzatoare si inovatoare”, potrivit unui comunicat de presa al Anim'est.

Premiul pentru Cel mai bun lung metraj, oferit de Animax, a fost acordat filmului japonez "Pianul din padure" (Piano no mori - r. Masayuki Kojima, Japonia, 2007).

Regizorul Luminita Cazacu a primit trofeul pentru Intreaga Activitate. Germanul Georg Dashuber, regizorul lui "Niciodata sa nu conduci o masina cand esti mort" (Never drive a car when you're dead - Germania, 2009), a castigat trofeul Anim'est pentru Cel mai bun film studentesc al acestei editii.

Vali Chincisan, regizorul "Copacului urban", a fost marele castigator al serii in competitia romaneasca, scurt metrajul lui fiind rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun film romanesc al acestei editii de Anim'est, oferit de Centrul Cultural European al Sectorului 6.

Dupa ce anul trecut a fost invitatul special al festivalului, dublu oscarizatul american Bill Plympton s-a inscris in palmaresul editiei 2009 cu "Mexican Standoff" (Falling into you), castigatorul premiului pentru Cel mai bun videoclip, conform deciziei juriului format din directorul de creatie Ogilvy, Dani Macarie, solistul de rock alternativ Doru Trascau si DJ-ul Gojira.

Filmul bulgaro-german "Trei surori si Andrei" (Three Sisters and Andrey - r. Boris Despotov, Andrey Paounov, 2009) este primul castigator al trofeului sectiunii Balkanimation. Premiul Publicului, prezentat de directorul executiv Vlad Ilicevici, a revenit scurt metrajului olandez "Posta!" (Post! - r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen, Germania, 2008).

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est a avut loc in perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucuresti, fiind gazduita de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union si Open Air Carturesti (Gradina Verona). Clubul festivalului a fost deschis la subsolul Librariei Carturesti de pe strada Pictor Artur Verona. Evenimentul este organizat de Asociatia Culturala Estenest si sustinut de Ogilvy.