Fundatia Culturala „Negru Voda” din Fagaras, Memorialul Rezistentei Anticomuniste Tara Fagarasului, in parteneriat cu Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat” si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, anunta vernisajul expozitiei „Remember - Comunizarea Tarii Fagarasului” Model experimental de muzeizare a instaurarii comunismului in Tara Fagarasului. Evenimentul va avea loc joi, la ora 17.00, la sediul Fundatiei Culturale „Negru Voda” din Fagaras.

Expozitia reprezinta o parte dintr-un proiect mai amplu al Fundatiei Culturale „Negru Voda”, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, de a infiinta Memorialul Rezistentei Anticomuniste Tara Fagarasului, raspunzand astfel nevoii de a pune la dispozitia publicului, si mai ales a cercetatorilor in domeniu, marturii ale rezistentei armate anticomuniste si nu numai.

Pana la restaurarea Cetatii Fagarasului - locatia viitorului muzeu memorial -, Fundatia Culturala „Negru Voda” si-a propus realizarea in spatiul expozitional propriu a patru modele experimentale de muzeizare a rezistentei anticomuniste. Primul model experimental (Tara Fagarasului Inocenta si instaurarea regimului comunist) este subiectul acestei expozitii. In anii urmatori se vor realiza modele experimentale de muzeizare pentru celelalte trei teme: Rezistenta armata din Muntii Fagarasului; Inchisoarea politica „Penitenciarul Central Fagaras”; Diaspora fagarasana.

Expozitia aduce in atentia publicului un element mai putin cunoscut, si anume deturnarea evolutiei firesti a Tarii Fagarasului prin rasturnarea violenta a valorilor si structurilor traditionale ale comunitatii fagarasene, in contextul ocupatiei sovietice si impunerii dictaturii comuniste.

Obiectivele expozitiei sunt: restituirea memoriei colective a etapei istorice de instalare a regimului comunist si comunizarea Romaniei, la nivelul Tarii Fagarasului; sensibilizarea tinerilor din scolile fagarasene si nu numai, cu privire la problematica drepturilor omului si valorile democratice, prin implicarea acestora in activitati de cercetare si contact direct cu supravietuitorii represiunii comuniste; crearea si testarea unei metodologii de muzeizare experimentala, participativa pentru proiecte memoriale despre perioada comunista.

Expozitia a fost realizata cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administratia Fondului Cultural National, si in cooperare cu Consiliul Local si Primaria Fagaras, Biblioteca Universitatii Transilvania Brasov, Muzeul de Etnografie Brasov, Radio Star Fagaras, Televiziunea Fagaras.