Directorul general al Filarmonicii "George Enescu", maestrul Cristian Mandeal, a decis sa demisioneze atat din functia de dirijor al orchestrei Filarmonicii bucurestene cat si din functia de director al institutiei. Hotararea a fost luata ca urmare a conflictului dintre Cristian Mandeal si membrii orchestrei Filarmonice care i-au cerut luni printr-un memoriu, sa faca un gest de "demnitate" de a nu mai dirija "niciodata" orchestra Filarmonicii.

"Eu am fost dat afara ca dirijor de propria mea orchestra", a declarat Mandeal pentru Agerpres, precizand ca in documentul pe care instrumentistii i l-au citit se arata ca numai in urma demisiei sale concertul de incepere a stagiunii 2009-2010 va putea avea loc, cu un alt dirijor.

Conflictul dintre directorul Filarmonicii si orchestra a fost generat de faptul ca o parte a orchestrei Filarmonicii a fost implicata in proiectul concertului privat sustinut de soprana Angela Gheorghiu, in cadrul Zilelor Bucurestiului, sub forma asigurarii spatiului de repetitie, a instrumentelor si a personalului auxiliar, sub denumirea de Orchestra Simfonica - Bucuresti, disputa aparand intre cei 90 de muzicieni ai Filarmonicii si concert maestrul Anda Petrovici, la prima repetitie pentru concertul din Piata Constitutiei.

Potrivit membrilor orchestrei, citati de Agerpres, conducerea Filarmonicii s-ar fi situat de partea Andei Petrovici, amenintand cu represalii impotriva reactiilor spontane de solidaritate aparute in randul muzicienilor. Masurile de sanctionare din partea conducerii, care puteau surveni in urma protestelor de pe scena, ar fi vizat restructurarea contractelor de munca ale instrumentistilor, incheiate pe perioada nedeterminata, castigate prin concurs si reconfirmate la fiecare avansare in grad profesional

Cristian Mandeal a dirijat in patru continente, 34 de tari si 30 de capitale ale lumii. Cariera sa a inceput cu orchestrele filarmonicilor din Targu Mures (1977), Cluj (1980) si Bucuresti (1987). In 1991 a fost numit director general al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti. In data de 24 septembrie, si-a depus demisia, fara ca aceasta sa-i fie acceptata de ministrul Culturii, Theodor Paleologul. Cristian Mandeal va ramane ca director interimar pana la numirea unui nou director general.