Coproductia romano-britanica 'Katalin Varga", regizata de Peter Strickland si produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film), a fost nominalizata la cea de-a 22-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film, considerate varianta europeana a Oscarurilor, gala care va avea loc pe 12 decembrie, in Ruhr Metropolis, Germania.

"Katalin Varga" este primul film de lung-metraj cu participare majoritar romaneasca nominalizat in acest an. Mai mult, filmul 'Politist, adjectiv', regizat de Corneliu Porumboiu, este pe lista celor 48 de propuneri, intocmita de Academia Europeana de Film, pentru nominalizari la celelalte categorii, care vor fi anuntate in luna octombrie.

Pelicula este nominalizata la sectiunea Descoperirea Europeana a Anului. In 2008, premiul sectiunii, ce este desemnat de de 2.000 de profesionisti din industria cinematografica si membri ai Academiei, a fost acordat regizorului Steve McQueen, pentru filmul 'Hunger', care a putut fi vizionat si de publicul roman in cadrul celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania.

Alaturi de filmul lui Strickland, urmatoarele patru debuturi regizorale au mai fost nominalizate:

- 'Ajami' (regia Scandar Copti, Yaron Shani, Germania/Israel),

- 'Gagma Napiri'/'The Other Bank' (regia George Ovashvili, Georgia/Kazakhstan),

- 'Sois Sage'/'Be Good' (regia Juliette Garcias, Franta/Danemarca) si

- 'Sonbahar'/'Autumn' (regia Ozcan Alper, Turcia/Germania).

"Katalin Varga" a mai obtinut, in 2009, pe langa Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita la Festivalul de Film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), iar actrita Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a fost recompensata cu Premiul pentru cea mai buna interpretare, din cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului de Film de la Bruxelles.

Filmarile au avut loc in apropiere de municipiile Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc si au fost realizate cu o echipa restransa si un buget minimal. Tot procesul de pregatire si productie a filmului a durat mai bine de patru ani. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter, Tibor Palffy si Laszlo Matraz.

Filmul va fi difuzat pe marile ecrane din Romania incepand cu 13 noiembrie, iar din 7 octombrie va fi difuzat in Franta si din 9 octombrie in Marea Britanie.

'Katalin Varga' a fost produs de Libra Film si Peter Strickland, in co-productie cu Hai-Hui Entertainment, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.