Pentru a doua oara in trei ani Romania este prezenta in selectia oficiala a prestigiosului New York Film Festival, de aceasta data cu „Politist, adjectiv”, care este si candidatul oficial al Romaniei in cursa Oscarului pentru film strain.

Filmul a fost extrem de asteptat de critica de film americana, care, de la The New Yorker la Variety la New York Magazine, a remarcat inca din luna august selectia lui in festival, informeaza ICR New York. In prima cronica dedicata festivalului de catre The New York Times, „Politist, adjectiv” este mentionat alaturi de filmele unor veterani precum Alain Resnais sau Manoel de Oliveira, iar criticul Manohla Dargis il descrie drept o „comedie absurda perfect ritmata si cu fierbere la foc mic (...) bine stapinita vizual si in ton ”, in al carei „magistral punct culminant un simplu dictionar este transformat intr-o arma de control”.

Proiectiile cu public sint programate pentru 28-29 septembrie, filmul urmind a participa in continuare la Chicago Film Festival in luna octombrie, pentru a fi apoi lansat de catre IFC Films in circuitul cinematografelor americane in luna decembrie. Urmarit cu sufletul la gura la proiectia de presa, noul film al lui Corneliu Porumboiu se inscrie in linia valului de opere care mentin de citiva ani remarcabila vizibilitate in lume a artelor romanesti.

ICR New York, promotor activ al filmului romanesc in SUA si sustinator al prezentei lui Corneliu Porumboiu la festival, acompaniaza si de aceasta data lansarea peliculei in cadrul evenimentului.