Durata curs: 8 ateliere, saptamanal, sambata

Cost curs*: adulti - 240 ron /elevi, studenti -180 ron

Loc desfasurare: Fundatie

Data: 3 octombrie, 15:00

Cursul isi propune sa prezinte cateva dintre cele mai importante femei care au coordonat vreodata o echipa de filmare. Unele dintre acestea au fost puternic implicate in politica (Leni Riefenstahl si nazismul), altele in miscarile sociale ale vremii (Agnès Varda si feminismul) sau in cele artistice (Vera Chytilova si post-dadaismul).

Cateva dintre regizoarele studiate (Chantal Akerman, Shirley Clarke, Claire Denis, Kira Muratova) au fost si au ramas (in masura in care mai activeaza) in avangarda cinematografiei moderne. Iar una dintre ele (Barbara Loden) a realizat un singur lung-metraj, insa unul foarte influent pentru cinematografia anilor ’70, reprezentand un reper al eliberarii cinema-ului de sub totalitarismul marilor studiouri de productie.

Nenumarate sunt aspectele care le deosebesc pe aceste 8 femei. Insa pe toate le uneste talentul si faptul ca au lasat in urma uneori un film, alteori o intreaga opera care nu inceteaza sa marcheze si sa influenteze cinematografia contemporana. Cele 8 cineaste care vor fi prezentate in saptamanile urmatoare au realizat cel putin cate o mare capodopera care urmeaza sa fie proiectata si analizata in cadrul cursurilor.

Fiecare curs va fi structurat astfel:

Prima parte: prezentarea respectivei cineaste cu ilustrare vizuala (cateva secvente din filme apartinand unor perioade diferite ale carierei sale)

A doua parte: proiectia unui film important al carierei cineastei

A treia parte: discutie pe baza filmului proiectat

Cursurile vor dura intre 3 si 5 ore in functie de durata filmului proiectat. Durata fiecarui curs va fi anuntata cel putin cu o saptamana inainte cursantilor.

Curs 1. Leni Riefenstahl – Germania.

Curs 2. Shirley Clarke – SUA

Curs 3. Vera Chytilova – Republica Ceha

Curs 4. Agnès Varda – Franta

Curs 5. Chantal Akerman – Belgia

Curs 6. Kira Muratova – Ucraina

Curs 7. Barbara Loden –SUA

Curs 8. Claire Denis – Franta

Filme proiectate in cadrul cursurilor

Curs 1.Triumph des Willens (Triumful vointei), Germania 1935, regia: Leni Riefenstahl

Curs 2. The Cool World, SUA 1964, regia: Shirley Clarke

Curs 3. Sedmikrásky (Daisies), Cehoslovacia 1966, regia: Vera Chytilova

Curs 4. Les Glaneurs et la glaneuse, Franta 2000, regia: Agnès Varda

Curs 5. Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, Belgia-Franta 1975,

regia: Chantal Akerman

Curs 6. Astenicheskiy sindrom (Sindromul astenic), URSS 1989, regia: Kira Muratova

Curs 7. Wanda, SUA 1970, regia: Barbara Loden

Curs 8. Beau travail, Franta 1999, regia: Claire Denis

*costul cursului presupune prezentarea lectorului. vizionarea filmului este gratuita.

Andrei Rus este preparator universitar al sectiei de Comunicare audio-vizuala a Facultatii de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale", Bucuresti. Colaboreaza cu revista "Republik" si cu Cineclubul Cinematecii Romane. In octombrie 2008, a facut parte din juriul Emile Cantillon, format din tineri cu varste cuprinse intre 18-25 de ani, al Festivalului de Film Francofon din Namur, Belgia. A colaborat in perioada studiilor universitare (2005-2008) cu diverse publicatii scriind articole din domeniul cinematografiei.

Inscriere la - contact[at]victoriei.ro