In perioada 25 septembrie - 18 octombrie, Sala Irina Nicolau a Muzeului Taranului Roman va gazdui expozitia de fotografie "Porti si ferestre deschise", din cadrul proiectului "Colectii satesti din Romania. Patrimoniu si identitate locala", anunta organizatorii. Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Acest proiect isi propune sa identifice si sa promoveze colectiile satesti din Romania, sa-i incurajeze pe colectionari si sa le ofere cunostintele de specialitate de care au nevoie in munca lor cu obiectele. Expozitia "Porti si ferestre deschise", ca si expozitia "Colectia colectiilor" care a avut loc anul trecut la Muzeul Taranului Roman, va fi pentru publicul iubitor de cultura din Bucuresti un prilej de a cunoaste ce comori se ascund in colectiile particulare raspandite prin tara.

Vineri, 25 septembrie, la orele 17.30, la Sala Irina Nicolau, va avea loc un vernisaj, in care vor fi prezentate:

Muzeul palariilor de paie al lui Lajos Szocs din Criseni;

Casa-muzeu „Vatra cu dor” a lui Paul Buta din Sivita;

Muzeul pastoritului al Ilenei Morariu din Jina;

Casa-muzeu „Zulfie Totay” a Zulfiei Seidali din Cobadin;

Casa-muzeu „Radacina Vrancei” a lui Costica Besa din Barsesti;

Colectia George Nechiti din Feldru.

In aceeasi zi va avea loc un workshop pe tema patrimoniului cultural local si a oportunitatii constituirii unei retele nationale a initiatorilor de muzee si colectii (etnografice) particulare din mediul rural. Vor participa 14 colectionari (cooptati in proiectul nostru de anul trecut si in prezentul proiect) si invitati speciali (specialisti in probleme de patrimoniu cultural, muzee si colectii, retele culturale).

"In spatiul rural exista colectii particulare de obiecte de interes etnografic, case-muzeu sau chiar muzee mici realizate de persoane entuziaste, fara studii de specialitate, in gospodariile personale sau in spatii achizitionate prin finantare proprie. Aceste spatii sunt considerate „muzee” atat de initiatori, cat si de comunitate si sunt chiar vizitate de turisti, desi unele nu sunt inca pregatite sa le faca fata".