O ampla expozitie itineranta de icoane ortodoxe romanesti, intitulata ALMAE LUCES (Lumini hranitoare), va fi organizata in perioada 21 septembrie 2009 - 8 ianuarie 2010, in Portugalia. Inaugurarea expozitiei va avea loc luni, 21 septembrie 2009, la Catedrala Patriarhala din Lisabona, in prezenta artsitului plastic Razvan Prunean. Momentul vernisajului va fi marcat prin prezentarea unui concert de muzica sacra, o initiativa a Bisericii Ortodoxe Romane din Portugalia in parteneriat cu Fundatia "Valente Umane".

Expozitia va fi insotita de ateliere de creatie ale artistului plastic Razvan Prunean si va fi gazduita de: Catedrala Patriarhala din Lisabona (21 septembrie – 18 octombrie 2009), Muzeul National de Arheologie (20 octombrie - 22 noiembrie 2009) si ICR Lisabona (25 noiembrie 2009 – 8 ianuarie 2010), se arata in comunicatul Institutului Cultural Roman din Lisabona.

Razvan Prunean este absolvent al Universitatii de Arta si Design „Ion Andreescu” din Cluj, sectia sculptura. A expus la Brasov, Cluj, Viena, Budapesta, a pictat biserici din Transilvania, a realizat icoane si troite aflate in colectii particulare din Romania, Ucraina, Germania, Italia, Spania, USA.

Aceasta expozitie va constitui o ocazie excelenta de a marca inca o prezenta artistica romaneasca in spatiul lusitan, oferind publicului portughez, dar si turistilor, posibilitatea unei cunoasteri a acestui domeniu specific al artei sacre din Europa rasariteana.

Expozitie este organizata in cadrul Anului European al Creativitatii si al Inovatiei, de catre Institutul Cultural Roman din Lisabona impreuna cu Muzeul National de Arheologie, Catedrala Patriarhala din Lisabona si Biserica Ortodoxa Romana din Portugalia.