Distribuitorii americani de filme au refuzat sa ruleze in SUA un film britanic despre viata lui Charles Darwin, considerand ca teoria evolutionista pe care a dezvoltat-o omul de stiinta este prea controversata pentru publicul de peste ocean, relateaza The Telegraph.

Creation, cu Paul Bettany in rolul principal, descrie "lupta lui Darwin intre credinta si ratiune", in timp ce scrie Originea speciilor. Filmul il descrie pe Darwin drept un om care si-a pierdut credinta in Dumnezeu dupa moartea fiicei sale, Annie, la varsta de 10 ani.

Filmul a fost selectionat pentru a deschide Festivalul de film de la Toronto iar premiera sa britanica are loc duminica. A fost vandut in aproape toate colturile lunii, din Australia pana in Scandinavia.

Si totusi, distribuitorii americani au respins ferm acest film, considerand ca ar fi starnit foate multe contoverse intr-o tara in care, potrivit unui sondaj Gallup din februarie, doar 39% dintre americani cred in teoria evolutionismului.

Movieguide.org, un influent site care analizeaza filmele din perspectiva crestina, il descrie pe Darwin drept parintele eugeniei (teorie care preconizează ameliorarea populatiilor umane prin măsuri genetice), caracterizandu-l drept "rasist, bigot si naturalistul anilor 1800, a carui mostenire este o crima in masa".

"Teoria sa doar pe jumatate argumentata" l-a influentat direct pe Adolf Hitler si a condus la "atrocitati, crime impotriva umanitatii, clonare si inginerie genetica", scrie site-ul citat.

Filmul a generat dezbateri foarte aprinse pe site-urile crestine din SUA, comentariile cele mai frecvente respingand evolutionismul drept "o teorie prostuta cu deficiente grave din punct de vedere al dovezilor, in ciuda unui secol de incercari".

Jeremy Thomas, producatorul filmului Creation, se declara uluit de faptul ca astfel de atitudini exista inca, la 150 de ani de la publicarea Originii Speciilor.

"Filmul nu a gasit niciun distribuitor in America. A reusit in orice alta parte a lumii, dar nu si in America. Multi oameni spun ca este cel mai bun film pe care l-au vazut in ultimul an si nimeni nu vrea sa-l distribuie in State", a spus el.

"Este de necrezut pentru noi ca aceasta chestiune reprezinta inca o castana fierbinte in America. Foarte multi americani cred ca Dumnezeu a facut lumea in sase zile. Este destul de dificil pentru noi, in Marea Britanie, sa ne imaginam sentimentul religios din SUA", a adaugat producatorul, care este laureat al premiului Oscar.