Carnavalul copiilor, spectacole de teatru, concertul artistilor Angela Gheorghiu si Vlad Mirita, Noaptea Alba a Muzeelor, o parada a tramvaielor, bataia cu flori "la Sosea" si expozitii sunt doar cateva dintre evenimentele organizate, de sambata, cu ocazia aniversarii a 550 de ani de atestare a Bucurestiului. Manifestarile vor incepe sambata, la ora 10.00, cu Carnavalul Copiilor, in Parcul Herastrau, si se vor desfasura in fiecare zi a saptamanii viitoare, pana la orele 16.00, informeaza Mediafax.

Sambata seara, in Piata Constitutiei, la ora 20.30 va fi organizat spectacolul care va prezenta, "in termeni metaforici, geneza Bucurestiului", evenimentul fiind organizat in colaborare cu ARCUB.

Tot de sambata, Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, iar Galeria Municipiului Bucuresti prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica.

De asemenea, luni, de la ora 20.00, la Muzeul Taranului Roman, bucurestenii vor putea urmari filmul "Bucurestiul Interzis".

Simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti" va fi gazduit, joi, de Muzeul Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), iar vineri institutia va lansa, in Parcul Herastrau, colita filatelica aniversara "Bucuresti 550".

Expozitia "Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor" va putea fi vizionata in Pasajul Universitatii, in 18 septembrie, in timp ce, duminica, 20 septembrie, Biblioteca Metropolitana va gazdui simpozionul international "Cartea - Romania - Europa".

Timp de doua seri, pe 19 si 20 septembrie, teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole la care accesul va fi gratuit.

Teatrul Bulandra - "Richard al III-lea se interzice" si "A douasprezecea noapte",

Teatrul Nottara - "Doi pe o banca",

Teatrul Odeon - "Pyram si Thisbe",

Teatrul Mic - "Se joaca pe gaura cheii",

Teatrul de Comedie -"Domnisoara Iulia",

Teatrul de Comedie - " Sunt un orb" si "Poker",

Teatrul Tandarica - "Cenusareasa" si "Pacala",

Teatrul Ion Creanga - "Palaria cu surprize",

Teatrul Evreiesc de Stat - "Care de asi cu valet",

Teatrul "Constantin Tanase" si Teatrul de vara din Herastrau - "Nimic despre papagali",

Teatrul Excelsior - "Vacanta vesela",

Teatrul Metropolis - "Zaruri si carti",

Teatrul Masca - "Gardienii se intorc" si "Prostia omeneasca",

Opera Comica pentru Copii - spectacolul "Balul Ispravnicesei".

In noaptea dintre 19 si 20 septembrie - "Noaptea Alba a Bucurestilor" -, vor fi deschise pana la orele 3.00: Muzeul "George Enescu",Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Geologie, Muzeul National de Istorie, Muzeul Literaturii Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Militar National, Muzeul de Arta "Vasile Grigore", Muzeul Hartilor Vechi, Muzeul National de Arta Contemporana, Palatul "Curtea Veche" si Observatorul Astronomic.

Si Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, intre 18 si 20 septembrie, cu expozitia "Legiunea Romana din Italia in timpul Primului Razboi Mondial".

Timp de noua zile, intre 12 si 20 septembrie, Teatrul National Bucuresti gazduieste expozitia fotografica intitulata "Caleidoscopul Chinei - Stilul de viata contemporan al chinezilor", realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si Muzeul National de Arta Contemporana.

Strada Carada va fi locul in care vor fi sustinute spectacolele Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, dar si locul unor mini recitaluri ale unor solisti romani. Tot aici va putea fi vizitat si un targ de produse realizate manual, acesta fiind organizat in colaborare cu Scoala de Arta a Municipiului Bucuresti.

Tot in Piata Constitutiei, Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Capitalei va organiza, vineri, 18 septembrie, spectacolul "Seara Romaneasca".

Soprana Angela Gheorghiu si tenorul Vlad Mirita vor sustine un concert in Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21.00.

Sambata, 19 septembrie, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol al minoritatilor (turco-tatari, romi, germani, rusi si lipoveni), iar, duminica, de la ora 12.00, va putea fi urmarit spectacolul minoritatilor italiene, poloneze, aromane si germane.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), care aniverseaza o suta de ani de existenta, organizeaza pe 19 septembrie, incepind cu ora 10.00, parada "Caravana Timpului", care va avea de la tramvaie trase de cai, autovehicule noi produse, in Bucuresti, la RATB-URAC.

Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.