Atentie, Wall Street: Oliver Stone revine! Asa titreaza The New York Times, care scrie despre planurile cunoscutului regizor de a pune din nou "tunurile" de filmat pe centrul financiar al Americii. Iar terenul nu este deloc miscator pentru Stone, al carui tata a fost broker.

Celebrul film din 1987, “Wall Street”, a devenit emblema unei ere a exceselor, pe care regizorul o credea la apus. Realitatea anilor care au urmat i-au aratat acestuia ca nu era decat inceputul exceselor. Asa se face ca, acum, Oliver Stone a inceput filmarile la continuarea peliculei din '87, pe fundalul colapsului financiar anuntat de caderea Bear Stearns.

Intr-o plimbare pe strazile districtului financiar din Manhattan - cu o saptamana inainte de inceperea filmarilor la "Wall Street II" - Stone a spus ca niciodata nu se astepta ca "marea finanta" sa-i serveasca din nou ca tablou pentru povestile sale, scrie The New York Times. "Am crezut ca a fost un balon care s-a spart", a povestit regizorul despre subiectul tranformat in film in anii '80. "Am crezut ca acele zile urmau sa ajunga la final. Excesul".

Cultura finantelor a cunoscut numeroase schimbari, de la pelicula originala si pana acum. "A devenit «glamorous» sa acoperi un subiect ca Wall Street. Inainte nu era asa", a precizat Stone. Un alt element care s-a schimbat pe Wall Street - presa financiara. Asa ca Jim Cramer, gazda emisiunii "Mad Money" de la CNBC, va aparea si el in film.

Bursa de valori, o imagine des utilizata in primul film, este inlocuita de aceasta data de cladirea Federal Reserve, unde au avut loc intalniri importante intre pionii pietei financiare in primele zile ale crizei. "In filmul din ’87 nu aparea Federal Reserve, nu am mers acolo. Dar acum lumea s-a schimbat radical. Aceasta este o parte importanta a sistemului", a explicat regizorul.

"Wall Street" a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor, prin interpretarea lui Michael Douglas. Cunoscutul actor a jucat atunci rolul lui Gordon Gekko, un agent de bursa lipsit de scrupule. Douglas revine si el in "Wall Street II", in acelasi rol. "Cand Gekko iese din inchisoare, la inceputul acestui film, este esential ca el sa se redefineasca", a precizat Stone. “Acum cauta a doua sansa".

Cu cateva saptamani in urma, Douglas si Stone au luat cina la la un restaurant chinezesc din Manhattan, in compania unei persoane neasteptate: Samuel D. Waksal, fondatorul companiei biofarmaceutice ImClone Systems, care a petrecut cinci ani in inchisoare pentru frauda. "Intalnirea a fost planificata pentru ca Michael sa intalneasca o persoana care a fost in inchisoare", a explicat regizorul.

In cadrul unui interviu, Michael Douglas a declarat ca actorii ezita adesea sa joace in continuari ale filmelor, "mai ales cand am luat Oscarul in primul film". Dar magnitudinea crizei a sters orice rezerva, a incheiat actorul.

Scenariul este semnat de Allan Loeb, autorul peliculei 21 (2008). "Wall Street" a fost lansat chiar inainte de criza bursiera din 1987 si a impus moto-ul personajului Gekko - lacomia este buna. In contextul actualei crize economice, "Wall Street II" se leaga de dificultatile provocate pe plan mondial.