Artista plastica Eudochia Zavtur, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova, semneaza expozitia de pictura intitulata „Drumul spre casa”, ce va deschide cea de-a doua stagiune de activitatii din acest an a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

Consacrata pe plan international ca unul din cei mai importanti artisti plastici contemporani din Republica Moldova, Eudochia Zavtur (nascuta in 1953, in satul Corjevo, raionul Dubasari) practica atat grafica de sevalet si grafica de carte, cat si pictura. Absolventa a Academiei de Arte Plastice din Kiev, artista prefera sa-si materializeze plastic inspiratia in serii de lucrari integrate intr-un sistem unic, atit prin coeziunea temelor abordate, cit si prin orchestrarile stilistice. In multiple lucrari grafice autoarea in primul rind pune in valoare plasticitatea formelor figurative, in care linia vine sa contureze plenitudinea formelor figurii umane. Adesea graficianul optimizeaza expresia mijloacelor plastice prin largirea functiilor acestora in cadrul imaginii. Lumea creata de Eudochia Zavtur in pictura in ulei exprima armonie, lumina, miracol al vibratiilor de nuante coloristice.

Operele sale se afla in numeroase colectii de stat si particulare din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Romania, Italia, Finlanda, Germania, Israel, Franta, Olanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia.

Expozitia va fi vernisata joi, 10 septembrie si va ramane deschisa publicului in spatiile expozitive aflate la etajul I al Palatului Correr, sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, pana in data de 27 septembrie, se arata in comunicatul de presa al Institutului.