In perioada 6 - 9 august 2009 se desfasoara la Sibiu Festivalul National al Traditiilor Populare, editia a VIII-a. Evenimentul reuneste la editia din acest an ansambluri, grupuri folclorice si mesteri populari din comunitatile romanesti din Bulgaria, Serbia, Ucraina si Republica Moldova, precum si din judetele Brasov, Neamt si Giurgiu. Expozitiie cu obiecte traditionale, demonstratii ale mesterilor populari, concerte de muzica populara vor fi gazduite de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" din Dumbrava Sibiului

Festivalul este conceput ca o manifestare dinamica si interactiva, de dialog direct intre actanti si publicul vizitator. Vor fi prezentate, scenic sau nemijlocit, cele mai valoroase traditii culturale pastrate in viata comunitatilor rurale.

La festival sunt invitati reprezentanti autentici ai traditiilor populare, sateni din tara si din jurul ei. Prezentarile propuse sunt ferite de regizari academice si de interventia unor norme proprii spectacolului cult, de provenienta urbana.

Festivalul National al Traditiilor Populare este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Complexul National Muzeal “ASTRA” Sibiu.