Fundatia Ratiu anunta decernarea Premiului „Ion Ratiu” pentru Democratie, editia 2009, polonrzului Adam Michnik. Istoric, eseist si publicist, Adam Michnik este si unul dintre principalii organizatori ai opozitiei democratice din Polonia, intre anii 1968 si 1989. Timp de mai bine de 40 de ani, a luptat pentru libertatea si drepturile poporului polonez si a demonstrat un deosebit atasament pentru valorile democratice.

Anuntand laureatul de anul acesta al Premiului „Ion Ratiu” pentru Democratie , Nicolae Ratiu, Presedintele Fundatiei Ratiu, a declarat: „Anul 2009 este unul plin de semnificatii, in care se sarbatoresc 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier si de la inceputul procesului democratic in Europa de Est. Revolutiile care au provocat prabusirea dictaturilor comuniste au fost fie de catifea, fie pline de solidaritate, fie – in mod tragic – insotite de varsare de sange. Prin toata activitatea sa, prin puterea sa de a rezista presiunilor unui temut aparat represiv, Adam Michnik – alaturi de colegii sai din Solidarność (Solidaritatea) – a asigurat Poloniei o buna tranzitie de la comunism la democratie. In final, condeiul s-a dovedit mai puternic decat sabia.

A continuat sa militeze pentru transparenta, pentru raspundere politica, pentru libertatea de exprimare. Astfel, Adam Michnik si-a slujit nu numai patria, ci a contribuit in chip esential la promovarea democratiei in intreaga lume.

Ca o recunoastere a intregii sale activitati si a eforturilor ce au facut ca 1989 sa fie cel mai propice an pentru democratie, Fundatia Ratiu a decis sa-i acorde lui Adam Michnik Premiul „Ion Ratiu” pentru Democratie, 2009. Conferinta „Ion Ratiu” pentru Democratie, al carei invitat de onoare este Adam Michnik, va reprezenta incununarea suitei de evenimente menite sa marcheze implinirea a treizeci de ani de la infiintarea Fundatiei Ratiu la Londra, in 1979, de catre parintii mei, Ion si Elisabeth Ratiu.”

Istoric, eseist si publicist, Adam Michnik este si unul dintre principalii organizatori ai opozitiei democratice din Polonia, intre anii 1968 si 1989. Timp de mai bine de 40 de ani, a luptat pentru libertatea si drepturile poporului polonez si a demonstrat un deosebit atasament pentru valorile democratice. S-a numarat printre membrii fondatori ai Komitet Obrony Robotników (Comitetul pentru Apararea Muncitorilor - 1976), a fost una dintre figurile importante ale Solidaritatii (anii ’80). A participat la negocierile dintre puterea comunista si opozitia democrata din 1989 („Okrągły Stoł” – „Masa rotunda”), a fost ales in primul parlament liber al Poloniei, in care a activat intre anii 1989-1991. Chiar si dupa retragerea sa din activitatea politica, in anul 1991, ramane una dintre cele mai influente personalitati poloneze. Ca redactor-sef al prestigiosului cotidian polonez Gazeta Wyborcza, Adam Michnik continua sa promoveze si sa sprijine valorile democratice.

Inmanarea Premiului „Ion Ratiu” pentru Democratie va avea loc la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC, in ziua de 3 decembrie 2009, in cadrul celei de a cincea editii a Conferintei „Ion Ratiu” pentru Democratie (CIRD). Discursul deschidere va fi sustinut de Zbigniew Brzeziński, om de stat american, fost Consilier pentru Securitate Nationala al presedintelui Jimmy Carter.

Conferinta „Ion Ratiu” pentru Democratie isi propune sa confere vizibilitate si recunoastere internationala ideilor si muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propaga sistemul democratic. Doreste sa sprijine circulatia ideilor despre democratie si schimbari democratice in medii intelectuale cat mai largi, atat in Washington cat si in afara Statelor Unite.

Organizat si sponsorizat de Centrul Woodrow Wilson (Washington DC), Fundatia Ratiu (Londra) si Centrul Ratiu pentru Democratie (Turda, Romania), acest eveniment exprima credinta in democratie profesata de Ion Ratiu (1917-2000) in toata existenta sa, atat ca intelectual, cat si ca politician, precum si interesul sau constant pentru transformarile democratice din lume, se arata in comunicatul Fundatiei Ratiu transmis Hotnews.ro.

Laureatii editiilor precedente sunt Sergio Aguayo (Mexic, in 2005) Saad Ibrahim (Egipt, in 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, in 2007) si Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, in 2008).