Sibiul gazduieste incepand de vineri, 17 iulie, pana duminica 19 iulie, cea de-a patra editie a Festivalului Artmania. Timp de trei zile, in Piata Mare din centrul orasului, vor evolua trupe cunoscute, capul de afis fiind tinut de Tristania, Opeth sau Nightwish.

La editiile precedente, pe scena festivalului au fost prezente nume de rezonanta printre care HIM, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride sau Within Temptation.

Tristania, care va concerta chiar in prima zi de festival, este considerata una dintre primele trupe de Gothic Metal. In 1996, in urma destramarii trupei Uzi Suicide, Morten Veland, Einar Moen si Kenneth Olsson infiinteaza Tristania. Ulterior, intra in componenta formatei Anders Hilde, Vibeke Stene si basistul Rune Osterhus.

Opeth canta metal progresiv din 1990. In cei 19 ani in care trupa a trecut prin multe schimbari si a produs noua albume, Opeth nu ar fi ajuns pe culmile succesului de astazi fara aportul lui Mikael Akerfeldt, membru din 1992, solist si chitarist, compozitor principal. El este artistul care si-a dedicat intreaga cariera acestui proiect. Influentat in tinerete de trupe heavy metal precum Slayer, Black Sabbath, King Diamond si Morbid Angel, Akerfeldt s-a lasat impresionat de rockul progresiv al anilor '70 si de stilurile fusion, acustic, metal. Aceste influente se regasesc in muzica trupei. Mixul sonor format din parti de heavy metal si pasaje acustice, combinat cu elemente din progressive metal si progressive rock confera indentitate marcii Opeth.

Formatia va sustine un concert in Piata Mare in prima zi de festival.

Cei sase britanici din trupa My Dying Bride revin pe scena festivalului ARTmania, sustinand un concert vineri. My Dying Bride, a lasat o impresie extraordinara publicului de la ARTmania '07 si a ramas cu o amintire pozitiva legata de Sibiu si festival. La cererea fanilor si numai multumita lor, MDB si-a confirmat participarea la aceasta editie a festivalului de la Sibiu.

Concertul este dedicat promovarii ultimului album intitulat "For Lies I Sire".

Prezenta pentru prima data in Romania, formatia Pain, din Suedia, va concerta sambata, in Piata Mare din centrul Sibiului, alaturi de Nightwish. Pain face parte dintr-un proiect "industrial metal" din Suedia. Conceptul initial a pornit ca un hobby sustinut de Peter Tägtgren, a carui idee a fost sa imbine stilul metal cu influentele techno. Tägtgren este in acelasi timp vocal-chitarist al trupei Hypocrisy si producator in propriul sau studio, The Abyss. Influentat de albumul "Soul of a New Machine", produs de Fear Factory, Peter a decis sa lanseze Pain.

Nightwish este un nume recunoscut la nivel mondial, cu sapte albume de succes si foarte multe concerte sustinute pe scenele festivalurilor si ale marilor arene din lume. Finlandezii se afla in turneul mondial de promovare a albumului "Dark Passion Play". Seria de concerte a inceput in octombrie 2007 si se va incheia in luna septembrie a acestui an la Hartwall Arena din Helsinki. Turneul include concerte in America, Europa, Asia si Australia, iar numarul spectatorilor este de ordinul milioanelor. Din 1996 si pana astazi, Nightwish si-a castigat un public reprezentativ amator de rock si nu numai, piesele lor auzindu-se acum la radio, televiziune si online.

Duminica, in ultima zi de festival, trupa Luna Amara isi va lansa cel de-al treilea album la Cetatea Cisnadioarei, printr-un concert ce va fi sustinut de proiectii video si de o scenografie aparte. Accesul va fi permis numai posesorilor de abonamente, in limita locurilor disponibile. Luna Amara se afla in cel de-al zecelea an de activitate, cu doua albume de studio, vandute in 15.000 de exemplare si peste 500 de concerte in tara si strainatate.

Biletele, in valoare de 110 lei pe zi si 180 lei pentru abonament, sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta si Germanos, precum si online, pe www.ticketpoint.ro, eventim.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro si www.myticket.ro.

Programul Artmania 2009

Concerte in Piata Mare:

Vineri, 17 iulie 2009

19:00 Tristania (Norvegia / 55’)

20:30 My Dying Bride (UK / 70’)

22:20 Opeth (Suedia / 90’)

Sambata, 18 iulie 2009

19:00 Subscribe (Ungaria/ 55’)

20:30 Pain (Suedia / 60’)

22:10 Nightwish (Finlanda / 100’)

Concert special la Cetatea Cisnadioara:

Duminica, 18 iulie 2009

20:00 Luna Amara (RO / 120’)

Ajuns la cea de a patra editie, Festivalul Artmania este organizat in parteneriat cu Primaria, Consiliul Local si Consiliul Judetean Sibiu.