Odata cu cea de-a patra editie a festivalului ARTmania de la Sibiu, formatia Nightwish aduce un nou val de energie si pasiune pentru muzica. Trupa canta pe scena din Piata Mare sambata 18 iulie, in aceeasi zi cu Pain si Subscribe, informeaza organizatorii intr-un comunicat.

Dark Passion Play Tour a inceput in Israel, in 2007, si a trecut prin peste 40 de tari din cinci continente, cu peste 150 de concerte. 10.000 de spectatori sunt asteptati sambata in Piata Mare din Sibiu la concertul de 100 de minute dotat cu o productie speciala realizata din foc, sunet si lumini.

Productia tehnica a trupei Nightwish implica un set up de lumini special: 60 lumini inteligente (moving heads), 76 de lumini conventionale: stroboscoape, flash-uri si altele (8 stobo Atomic 3000, 12 Audience Blinders, 8 Fesnel, 8 Profile, 16 floor PAR, 6 ACL fourbar), 12 tipuri diferite de efecte pirotehnice si 18 aruncatoare de flacari amplasate in Piata Mare.

Trupa va interpreta ultimul album si piese renumite din discografia Nightwish. Albumul Dark Passion Play este apreciat de toate genurile de ascultatori. El se pozitioneaza intre un sfarsit si un nou inceput separand "ceea ce a fost de ceea ce va urma" (Tuomas Holopainen). Albumul se arata puternic rezonand increderea compozitorului sau intr-un viitor trait dupa vointa sufletului.

Nightwish este o formatie finlandeza infiintata in 1996. Au devenit recunoscuti la nivel mondial dupa lansarea a sapte albume de succes: Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once, Dark Passion Play.

Foarte aproape de recunoasterea internationala au fost in 2000, cand au participat la calificarea pentru Eurovision cu piesa Sleepwalker. Juriul nu a tinut atunci cont de parerea publicului (care a ales Nightwish pentru Finlanda) si Nina Astrom a plecat mai departe. Albumul Wishmaster (2000) avea sa se claseze pe primul loc in topurile nationale si avea sa fie premiat cu globul de aur.

Century Child (2002), aduce o schimbare trupei, prin prezenta orchestratiei clasice in piese ca Bless The Child, Ever Dream, Feel For You, The Beauty Of The Beast.

Aparuta pe Once (2004), Nemo este considerata cea mai buna piesa a formatiei, iar albumul, vandut intr-un milion de exemplare in 2005, este promovat in cadrul unui turneu mondial de amploare. Nightwish sustin un concert chiar in deschiderea Campionatului Mondial de Gimnastica din 2005, de la Helsinki.

La sfarsitul anului 2005, Nightwish isi concediaza solista (Tarja Turunen), dupa concertul din Hartwall Areena, in Helsinki. Decizia trupei a fost transmisa printr-o scrisoare deschisa inmanata Tarjei de catre Tuomas dupa concert si publicata in presa. Ultimul concert sustinut in vechea formula a fost inregistrat si distribuit pe DVD-ul live End Of An Era (2006).

In 2006, trupa a intra in studio pentru inregistrarea albumului Dark Passion Play. In 2007, trupa a numit-o pe suedeza Anette Olzon noua solista Nightwish. Prima piesa si primul single de pe noul album cu Anette la voce a fost Eva, piesa vanduta exclusiv in scopuri caritabile pe site-ul formatiei.

In 2008, Nightwish a castigat premiul ECHO la Berlin pentru categoria "Best International Group", concurand cu Foo Fighters, Kaiser Chiefs, Marilyn Manson si Within Temptation. ECHO Music Awards premieaza artistii in functie de succesul lor comercial.

In prezent, Nightwish inseamna: Anette Olzon (voce), Tuomas Holopainen (clape), Emppu Vuorinen (chitara), Marco Hietala (bas, voce), Jukka Nevalainen (tobe).

Formatia Nightwish va concerta in Piata Mare din Sibiu pe 18 iulie 2009, in cadrul ARTmania Festival ’09. Finlandezii se afla in turneul mondial de promovare a albumului Dark Passion Play. Seria de concerte a inceput in octombrie 2007 si se va incheia in luna septembrie a acestui an, in Hartwall Arena din Helsinki.

Vezi aici site-ul oficial al trupei si pagina de myspace.

Concertele de sambata incep la ora 19:00 si se incheie la ora 24:00. Pe scena vor urca Subscribe, Pain si Nightwish. Mai multe detalii pe site-ul ARTmania Festival '09.