30 de cursanti din 14 tari vor participa, in perioada 12 iulie – 20 august 2009, la cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate Institutul Cultural Roman la Brasov. Participantii la aceasta editie provin din Austria, Belgia, Coreea de Sud, Croatia, Elvetia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovenia, Serbia, Spania, S.U.A si Turcia, informeaza ICR.

Locul de desfasurare a cursurilor este Facultatea de litere din cadrul Universitatii Transilvania, orele de limba romana fiind predate de cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti si de la Universitatea Transilvania din Brasov.

Cursurilor li se asociaza conferinte de cultura si civilizatie romaneasca pe teme de istorie locala, literatura, traditii transilvane, cinematografie, politica si jurnalism. De asemenea, in afara orelor de studiu, cursantii pot participa la mai multe ateliere de creatie: Gastronomie, Costume de epoca, Dans de societate sau Creative Writing. De doua ori pe saptamana vor avea loc proiectii de filme romanesti, urmate de intalniri cu regizori si producatori de film.

Ajuns la cea de-a XV-a editie, destinat celor care doresc sa invete sau sa aprofundeze limba romana, programul este organizat in parteneriat cu Facultatea de Litere a Universitatii „Transilvania“ din Brasov, Muzeul „Casa Muresenilor“, Grupul de Initiativa Locala „Corona“, Biblioteca Judeteana "George Baritiu" Brasov.

Se vor organiza, de asemenea, excursii de documentare in Vechea Cetate a Brasovului, cetatile fortificate sasesti Harman, Prejmer, Viscri, castelul Bran, cetatea Rupea, Casa Memoriala „Cezar Petrescu“ din Busteni, Complexul Peles Sinaia (Peles, Pelisor, Foisor), Casa Memoriala „George Enescu“ din Sinaia, Muzeul Astra Sibiu.