Dumitru Irimia (1939-2009), celebrul profesor de lingvistica, stilistica si poetica de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi – Facultatea de Litere, a trecut in nefiinta la aproape 70 de ani, informeaza editura Polirom. Doctor in filologie (1976, Limbajul poetic eminescian), Dumitru Irimia este autorul a numeroase lucrari de specialitate privind structura gramaticala a limbii romane. Profesorul iesean este cunoscutul autor al Dictionarului "Eminescu" si initiatorul si organizatorul editiilor Colocviului "Eminescu".

Pentru preocuparile si eforturile facute intru consolidarea legaturilor intre Universitatea de Stat din Moldova si Universitatea „Al.Ioan Cuza” din Iasi, intre profesorii si studentii celor doua institutii, Dumitru Irimia a primit prestigiosul titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stat din Moldova. Evenimentul s-a produs in dupa-amiaza zilei de 25 septembrie 2007.

Lucrari de specialitate publicate: Structura gramaticala a limbii romane. Verbul, Junimea, Iasi, 1976; Structura gramaticala a limbii romane. Sintaxa, Junimea, Iasi, 1983; Structura gramaticala a limbii romane. Numele si pronumele. Adverbul, Junimea, Iasi, 1987; Structura stilistica a limbii romane contemporane, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986; Limbajul poetic eminescian, Junimea, Iasi, 1979; Introducere in stilistica, Polirom, Iasi, 1999.

La Editura Polirom a publicat: Gramatica limbii romane (2001; editia a II-a, 2004; editia a III-a revazuta, 2008) si Introducere in stilistica si poetica (1999), informeaza editura.