Dan Mircea Duta, directorul Institutului Cultural Roman de la Praga, a fost reales presedinte al EUNIC Cluster Prague, pentru un mandat de un an. EUNIC Cluster Prague este parte a Uniunii Europene a Institutelor Culturale Nationale (EUNIC), organizatie internationala fondata in 2005. Robert Adam, responsabil de comunicare si coordonator de programe la ICR Paris, va indeplini, de la 1 iulie 2009, functia de manager de comunicare al EUNIC, post ocupat in urma castigarii unui concurs cu zeci de candidati din tarile membre ale UE.

Dan Mircea Duta, director al ICR Praga din 2006, este doctor in stiinte cinematografice si profesor universitar la Facultatea de Film a Universitatii Caroline din Praga. Sub presedintia ICR, EUNIC Praga s-a extins de la cinci membri fondatori la 14 membri si a organizat manifestari ample, precum Alter Ego, Ziua Limbilor Europene si Noaptea Literaturii. „In mandatul 2009 - 2010, ca presedinte al EUNIC Praga, imi propun o intarire a coeziunii cluster-ului si cresterea vizibilitatii sale. Printre programele pe care le vom organiza in colaborare, ar fi de mentionat: editiile din 2009 si 2010 ale festivalului international de film New Waves, New Ways, la care participa noua tari; expozitia internationala de arhitectura Architecture and Inclusion, realizata in cooperare cu Camera Arhitectilor din Republica Ceha si Casa Arhitecturii Central-Europene din Praga; un festival folcloric international, asezonat cu zile gastronomice dedicate fiecareia dintre tarile participante; o zi internationala a teatrului european; editia din 2010 a Noptii Literaturii; editiile din 2009 si 2010 ale Zilei Limbilor Europene. Totodata, ne propunem sa intarim cooperarea cu alte cluster-uri EUNIC si alti actori importanti pe scena politicii culturale a UE.“ – Dan Mircea Duta

Absolvent al unor institutii academice reputate (Sorbona, École Normale Supérieure), traducator si jurnalist, Robert Adam preda un curs pe teme UE la o universitate franceza. „Sunt extrem de incantat ca pot contribui la reliefarea acelei unitati in diversitate care este marca Europei si sper ca din aceasta pozitie sa pot contribui la o cat mai buna pozitionare a Romaniei pe harta culturala a continentului“, declara noul manager pentru comunicare al EUNIC.

Amintim ca, in iunie 2008, la reuniunea de la Berlin a conducatorilor institutiilor culturale membre EUNIC, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a fost ales vicepresedinte al organizatiei, pozitie din care va prelua, in 2010, mandatul de presedinte al EUNIC.

EUNIC (www.eunic-europe.eu) reuneste peste 30 de institute culturale nationale sau alte structuri echivalente din tarile UE, cu un buget anual cumulat de peste 2 miliarde de euro. Organizatia isi propune sa contribuie la afirmarea identitatii culturale europene, atat in interiorul cat si in afara Uniunii.