La invitatia Institutului Cultural Roman din Budapesta filiala din Timisoara a UAP si-a propus sa marcheze centenarul celebrului dramaturg Eugen Ionescu, prin organizarea unei expozitii tematice intitulate „Absurdul in arta plastica - Omagiu lui Eugen Ionescu”, care cuprinde lucrari de sculptura, pictura, grafica si arta decorativa inspirate de personalitatea complexa si opera valoroasa a lui Eugen Ionescu. Pentru a reflecta mai bine tematica, cu ocazia vernisajului organizat la sediul Institutului Cultural Roman din Budapesta joi, 2 iulie 2009, orele 18, va avea loc si o masa rotunda la care sunt invitati artisti, critici de arta, jurnalisti si alti specialisti din Romania si Ungaria.

Potrivit ICR Budapesta, lucrarile realizate de catre cca. 40 de artisti plastici consacrati, selectati dintre cei peste 220 de membri ai Filialei din Timisoara a UAP vor incerca sa demonstreze prin cele mai diferite genuri si tehnici ale artelor vizuale ca in arta moderna contemporana absurdul, grotescul ocupa un loc primordial, definitoriu. Vor participa la expozitie artistii Traian Abruda, Maria Bana Jichita, Marina Bejan, Gabriel Bodnariu, Oana Bolog-Bleich, Vlad Corban, Viorel Cosor, Camelia Crisan Matei, Carol David, Florinela Dumitrascu, Andreea Foanene, Suzana Fantanariu, Petru Galis, Matei Gaspar, Victor Gingiu, Cosmin Ovidiu Haias, Remus Irimescu, Doina Ionescu Reghis, Sorin Iosub, Jakabházi Alexandru, Kelemen Gabriel, Lihor Laza László, Adriana Lucaciu, Claudia Mandi, Francis Rafael Matias, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Nicodim, Ecaterina Neagu, Romul Nutiu, Filip Adrian Petcu, Constantin Raducan, Flora Raducan, Rodica Ruja, Gianina Savescu, Sorin Scurtulescu, Felicia Selejan, Alina Slimovski, Sasa-Liviu Stoianovici Hera, Dumitru Serban, Tasi József István, Claudiu Toma, Adriana Tomici Ilin, Elena Minodora Tulcan, Cristian Sida, Szakáts Béla, Linda Saskia Menczel, Ciprian Radovan, Varga Luigi Stefan, Ovidiu Dan Vuia si Szekernyés János presedintele UAPT.

Expozitia va fi vernisata de istoricul de arta Ileana Maria Teleaga.

Anul 2009 ofera o intreaga suita de momente aniversare, care il evoca si il omagiaza pe eminentul om de cultura, care a fost Eugen Ionescu (1909-1994). La data de 13 noiembrie 2009 se implinesc 100 de ani de la venirea pe lume in orasul Slatina a fiului avocatului Eugen Ionescu si al Theresei Icard, mama de ori­gine franceza. Scriitorul si dramaturgul Eugen Ionescu, calificat de catre criticii si istoricii literari din Romania si din intreaga lume drept pionierul literaturii romane, franceze si universale a absurdului, a incetat din viata exact cu 15 ani in urma , la 28 martie 1994, in Paris.

Eugen Ionescu de la inceputurile carierei literare a manifestat un interes deosebit, major pentru artele plastice, pentru curentele artistice inovatoare din perioada interbelica. Pe intreg parcursul vietii sale a ramas intens atras si preocupat de artele frumoase si decorative, de activitatea pictorilor, graficienilor si sculptorilor contemporani. Personal a manuit cu multa indemanare si inspiratie penita, carbunele si pensula. Cateva din volumele sale au aparut cu ilustratii ingenioase realizate chiar de catre renumitul dramaturg. Pe de alta parte textele literare, piesele de teatru si volumele lui Eugen Ionescu a fost ilustrate de artisti plastici apreciati pe plan national si international Robert Massin, Andrzej Ploski, Nicolae Macovei, Radu Gavrilescu, Tóth László, Eperjesi Ágnes etc.