Hotview cu Vlad Mixich

Interviu cu Teodor Baconschi: Nu cred ca Ion Iliescu este ateu!

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2009, 14:37 Actualitate | Cultură


Teodor Baconschi
Foto: AGERPRES
Este posibil ca ambasadorul Romaniei la Paris sa se supere pe mine, jurnalistul, pentru titlul care deschide acest interviu. Si ar avea dreptate. Dar eu, eu am gresit cu buna-stiinta. Pentru ca diplomatii sunt maestrii subtilitatilor, interviurile cu ei pot deveni criptice. Iar Teodor Baconschi este, in mod limpede, unul dintre “greii” diplomatiei romanesti. Asadar, am incercat sa-l scot din pepeni pe diplomatul de cariera pentru ca sa descoperim, impreuna, un intelectual lucid care nu se teme sa puna degetul pe rana.
 

“Mass-media este principalul responsabil al derivei publice din Romania” 

 
- S-a nascut in 1963 la Bucuresti si este fiul poetului A.E.Baconsky. Este licentiat al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, pe care il absolva in 1985.
- Dupa cinci ani de studii obtine in 1995 titlul de doctor in Antropologie si Istorie Comparata a Religiilor la Sorbona. Vorbeste franceza, engleza, italiana, portugheza si greaca veche.
- Pana in 1997 este redactor-sef al emisiunii “Viata Spirituala”(TVR) si director al editurii Anastasia. Este apoi numit ambasador al Romaniei la Vatican si astfel debuteaza in cariera diplomatica.
- A mai fost ambasador la Lisabona si, in prezent, este ambasadorul Romaniei la Paris. A publicat numeroase carti de eseistica si filozofie crestina. A colaborat cu BBC si Europa Libera, iar in prezent detine rubrici permanente in Dilema Veche si Cotidianul.
- A primit mai multe decoratii, printre care cea de Ofiter al Ordinului National “Serviciul Credincios”.
 
 
Carte de vizita Teodor Baconschi
Vlad Mixich: Domnule Ambasador, va lansez dintr-un inceput o intrebare indiscreta: tineti un jurnal?
Teodor Baconschi: Sustinerea unui jurnal presupune un ego imens si placerea de a-l descoperi cu rigoare contemplativa. Nu-mi permit acest lux pentru ca am prea multe de facut peste zi, ajung acasa obosit si prefer atunci sa scap de mine, citindu-i pe altii. Tineam jurnal in prima mea perioada pariziana, la inceputul anilor ‘90. L-am publicat, cu un apendice scris la Lisabona, abia în 2005.

Regret insa ca n-am facut insemnari cotidiene pe marginea experientei mele strict profesionale. Mereu in actiune, am lasat memoriei sarcina de a retine doar esentialul, care e adesea fara farmec... Am pierdut astfel date, contexte, figuri majore, savori si nuante care ar fi meritat evocarea. De vreme ce am ales doua trasee complementare, mi s-a parut corect sa fixez granita dintre scrisul ”meu” (semnat Teodor Baconsky) si sfera diplomatica, unde figurez, ca in acte, sub ortografia ”Baconschi”. E, daca vreti, diferenta - nu doar stilistica - dintre telegrama cifrata si eseu.

V.M.: Dar daca ati fi tinut un jurnal, ce ati fi scris in el imediat dupa aflarea rezultatelor alegerilor europarlamentare din Romania?
Teodor Baconschi: Probabil ca as fi scris cateva pagini fatalmente amare. Nu ma gandesc la scorul partidelor sau la proportiile absenteismului. Constat doar ca utopia mea - o Romanie care, la doua decenii dupa caderea comunismului, s-a modernizat pe tipar occidental - e contrazisa de fapte.

Stiu ca asteptam prea mult si ca lucrarea individuala, oricat de onesta, se topeste în masa formulelor adverse. As spune ca am devenit insular, cu tot ce e placut si neplacut intr-o asemenea conditie. Visam o societate civilizata, solidara, centrata pe valori asumate si pe respectul elitelor autentice. I-am cautat, prieteneste, pe toti adeptii unei asemenea exigente. N-ai insa cum sa schimbi tendinta dictata de urne si de mass-media, in care vad principalul responsabil al derivei publice din Romania ”tranzitiei”.

 
Am ajuns sa traim intr-o tara unde inteligenta e un delict, exprimarea eleganta - un handicap
 
 
Teodor Baconschi
O sa-mi spuneti ca “insular” nu inseamna neaparat “singur”. Exista multi romani destepti, cu bun simt, cultivati, care se simt deopotriva europeni (ca mentalitate) si straini fata de actuala mahala nationala. Din pacate, ei sunt invizibili. Fie pentru ca n-au loc in mass-media, fie pentru ca isi urmeaza discret propria cariera, fie pentru ca deja au emigrat. Din pricina populismului mediatico-politic, am ajuns sa traim intr-o tara unde inteligenta e un delict, exprimarea eleganta, un handicap, iar argumentul, o sfidare.

“Mai bine faci parte din elita tamplarilor decat din grupul academicienilor promovati pe pile”

V.M.: Acesta este un raspuns dur. Este raspunsul unui om care nu mai are incredere in viitorul tarii sale?
Teodor Baconschi: Prefer sa raman lucid, tocmai pentru ca-mi doresc un viitor de seama pentru Romania. Cred ca a-ti iubi tara inseamna a realiza performanta certificata, daca se poate, la nivel international, a evita demagogia patriotarda, sforaiala si sforaria. Romania mea e tara culturii inalte de care generatiile precedente s-au invrednicit, e raiul limbii romane corecte, e societatea cetatenilor liberi, care se asociaza pentru binele comun. Pomeneam performanta ”certificata”, nu neaparat ”intelectuala”.

 
Romania mea e tara culturii inalte de care generatiile precedente s-au invrednicit
 
 
Teodor Baconschi
Excelenta n-are varsta, clasa sociala sau ideologie. Mai bine faci parte din elita tamplarilor decat din grupul academicienilor promovati pe pile, ca sa ma limitez la un singur exemplu, imaginar.

V.M.: Spuneati ca mass-media este principalul responsabil al derivei publice din Romania. Sunt curios sa aflu ce credeti despre rolul mass-mediei intr-o societate normala. Trebuie sa distreze sau sa educe?
Teodor Baconschi: E desigur nedrept sa culpabilizam o categorie profesionala. Avem inca ziaristi care-si practica meseria cu talent si curaj. Problema e ca sunt tot mai rari. Cunosc cate ceva din viata nevazuta a redactiilor. Se fac presiuni din exterior, se programeaza campanii calomnioase, se accepta dezinformarile, se petrec acte de coruptie cu tarif precis, iar mercenarii au adesea castig de cauza impotriva profesionistilor onesti.

Nu e vorba de ”orientarea” produsului mediatic la dreapta sau la stanga. Ma refer la dictatura josniciei, in numele ”audientei”. La promovarea lumii interlope, sub pavaza ”popularitatii”. La focalizarea pe ”senzationalul” minor care, prin repetitie, l-ar imbeciliza pana si pe Einstein. La tolerarea mizeriilor anonime de pe forumuri, adevarat infern al delatiunii si defularii bestiale.

 
Senzationalul minor, prin repetitie, l-ar imbeciliza pana si pe Einstein
 
 
Teodor Baconschi
Sau la suprimarea dreptului la replica, pe ideea ca raul e deja facut si ca maine va fi uitat. Daca dumneavoastra puteti nega raspandirea acestor fenomene, sunt gata sa ma acuz de pesimism exagerat. Ca sa revin la intrebare, bineinteles ca mass-media trebuie deopotriva sa educe gustul public, sa formeze responsabilitatea, sa informeze pe cat posibil obiectiv si sa ofere divertisment de calitate, nu balci permanent. Suna naiv, stiu.

V.M.: Este naivitatea o virtute sau un viciu in lumea diplomatiei?
Teodor Baconschi: Diplomatul este un actor al politicii externe definite in capitala pe care o reprezinta. Sunt statele ”naive”? Dimpotriva, sunt strict interesate sa-si atinga scopurile pe termen scurt, mediu si lung. Acesta este azimutul oricarui ambasador. De multe ori, prin analizele si sugestiile trimise, el influenteaza agenda si calendarul unei relatii bilaterale.

Alteori, daca apar instructiuni depasite sau incomplete, seful unei misiuni diplomatice poate corecta eventualele ”defecte de fabricatie”. Naivitatea, inteleasa ca sursa de candoare, are totusi un rol in aceasta meserie. Excesul de realism dauneaza. Exista in chimia actului diplomatic si alte ingrediente: viziuni, gesturi simbolice, sacrificii sau mici renuntari cu valoare de investitie.

“Avem peste 6000 de studenti romani in Franta”

V.M.: Gandul ma duce la campania de promovare a turismului romanesc cu ocazia turneului de la Roland Garros. Sa promovezi turismul unei tari europene care nu are inca drumuri rezonabile este o naivitate? Sa pui carul inaintea boilor este un viciu?
Teodor Baconschi: In principiu, aveti dreptate. Daca iti lipseste infrastructura atunci industria turismului este mentinuta la stadiul artizanal. Asta nu inseamna ca trebuie sa amanam startul primelor campanii pro-turism pana la inaugurarea viitoarelor autostrazi. Actiunea la care va referiti a speculat simpatic turneul de la Roland Garros, atragand atentia multor francezi asupra tarii noastre. Domnul Ilie Nastase e realmente o prezenta indragita in Franta.

 
Daca iti lipseste infrastructura, atunci industria turismului este mentinuta la stadiul artizanal
 
 
Teodor Baconschi
V.M.: Care este nuanta predominanta a imaginii Romaniei in Franta? Exista vreo diferenta intre felul in care sunt perceputi romanii si modul in care este perceputa Romania?
Teodor Baconschi: Nuanta predominanta e, ca sa zic asa, mixta. Perceptia comuna e formata din ”greaua mostenire” (oroarea comunismului in versiune ceausista si violentele dirijate de la inceputul tranzitiei) plus ”noua Romanie”, membru dinamic al UE. Cum avem in Hexagon o comunitate de nivel remarcabil - profesori, medici, ingineri, avocati, informaticieni, arhitecti, cadre medii sau studenti - cred ca imaginea ”romanului din Franta” e mai buna decît cliseul omului de pe strada cu privire la Romania ca tara.

Sigur, concetatenii romi nu ne ajuta prea mult, mai ales de cand taberele lor au impanzit periferia oraselor franceze. Ca sa rezum, imaginea Romaniei in Franta depinde mult de progresele reale din interior, de interactiunea celor doua societati si culturi, dar si de atitudinea generica a factorilor politici de la noi fata de traditia bilaterala. Avem peste 6000 de studenti in Franta. Sunt sigur ca ei vor tine cont de avertismentul lui Alexandru Paleologu care spunea: ”daca romanii pierd limba franceza, isi vor pierde memoria”.

“Nu cred ca Iliescu e ateu”

V.M.: As dori sa schimbam subiectul. Sunteti teolog si, in trecut, ati facut parte din grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii, alaturi de Daniel Ciobotea, astazi Patriarhul Daniel. La aproape doua decenii de la initierea acestui grup, cat de multa nevoie mai are Biserica Ortodoxa Romana de o innoire luminoasa?
Teodor Baconschi: Nu mai vreau sa ”critic” B.O.R. si nici sa fiu criticat de cei care pretind ca o reprezinta: sunt prea numerosi. Intre 1995 si 2005, am pledat intelectual pentru deschiderea Ortodoxiei spre restul crestinatatii, spre adevaratele probleme ale societatii noastre, spre modernitatea europeana, spre intelegerea responsabila a democratiei si spre tezaurul traditiei patristice orientale sau occidentale.

 
Moderatia si echilibrul enerveaza pe toata lumea
 
 
Teodor Baconschi
Am facut asta printr-o serie de carti, prin conferinte, articole si eseuri, dar si prin eforturile asumate ca ambasador pe langa Sfantul Scaun. Am primit in schimb fie acuzatii dinspre adeptii secularizarii (ca sunt fundamentalist), fie reprosurile anumitor cercuri ecleziastice (ca sunt agentul valorilor profane). Concluzia e simpla: moderatia si echilibrul enerveaza pe toata lumea. E obligatoriu sa fii extremist. Sa ”alegi” o tabara si sa nu o mai parasesti, orice ar fi. Nu e genul meu.

Pe de alta parte, imi repugna tot mai mult postura de ”judecator” al semenilor mei. Asa ca, deocamdata, sustin doar ca avem clerul si laicatul pe care le meritam, asa cum avem politicienii pe care-i meritam. In ele se reflecta fara gres nivelul nostru real de intelegere a lumii, calitatile noastre sufletesti, vocatia noastra comunitara. Asa stam, pana la proba contrara.

V.M.: Cine credeti ca sunt cei care conduc Romania?
Teodor Baconschi: Iata si intrebarea direct provocatoare. Ce ati vrea sa va spun ca sa devin ”interesant”: ca niciunul nu e bun ? Ca toti sunt corupti ? Ca soarta tarii e decisa de histrioni egoisti si rapace, lipsiti de autentic patriotism si de simtul comunitatii? Fara staif european? Monogloti si agramati? Neciopliti? Populisti? Insensibili fata de o traditie romaneasca pe care o schimonosesc dispretuitor?

Nu va dau acest tip de raspuns pentru ca exista destule exceptii, dar si pentru ca generalizarile polemice s-au banalizat. Inteleg ca nivelul clasei politice e direct proportional cu nivelul de educatie al unei natiuni. Ce vedem azi e perfect organic. Ce-am putea obtine ”maine” depinde de o scoala mai buna, de reactia noii generatii, de timp, de evolutia lumii inconjuratoare...

V.M.: Sa ne imaginam ca s-a intamplat o minune si ca o doza suficienta din serul adevarului a fost administrata fiecaruia dintre ultimii trei presedinti ai Romaniei. Intr-o astfel de situatie ce intrebare i-ati adresa domnului Ion Iliescu? Apoi domnului Emil Constantinescu? Si in final lui Traian Basescu?
Teodor Baconschi: E clar ca nu v-a multumit ce-am spus adineaori. N-am replicat indeajuns de sangeros... I-am cunoscut pe toti trei, atat ca oameni cat si ca oameni politici.

In cazul domnului Iliescu, nu cred ca e ateu. In cazul domnului Constantinescu, nu cred ca are nevoie de paznici si girofar, pentru ca numerosi romani apreciaza ce a facut. Cu presedintele Basescu am avut onoarea de a lucra direct. Tot ce pot sa va spun e ca persoana sa reala e departe de cliseul pe care adversarii sai incearca sa-l acrediteze.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6075 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  pana una alta (Marţi, 23 iunie 2009, 14:55)

  taranistu [anonim]

  din ultima fraza cel mai bine iese ...Emil Constantinescu.
  Dincolo de aceasta constatare consider ca de la oameni ca Baconschi se poate recladi diplomatia romaneasca. Din pacate dl ambasador la Paris are un sef (dl ministru Diaconescu), cu mult sub nivelul sau. Dar deh, mai bine Diaconescu decat Vanghelie. Si tot asa, pe principiul raului mai mic, o sa ajungem sa-l preferam pe Becali lui Vadim si tot asa... Gata, sunt satul de "raul mai mic" ! Vrem ceva Bun!
 • +1 (3 voturi)    
  cine vine cu speranta? (Marţi, 23 iunie 2009, 15:01)

  potoleanu [anonim]

  Cine poate nega?

  Ce vedem azi e perfect organic. Ce-am putea obtine ”maine” depinde de o scoala mai buna, de reactia noii generatii, de timp, de evolutia lumii inconjuratoare...

  Nivelul clasei politice e direct proportional cu nivelul de educatie al unei natiuni.

  Cine ii recunoaste: Soarta tarii e decisa de histrioni egoisti si rapace, lipsiti de autentic patriotism si de simtul comunitatii! Fara staif european! Monogloti si agramati! Neciopliti! Populisti! Insensibili fata de o traditie romaneasca pe care o schimonosesc dispretuitor!

  DACA NU STABILIM ADEVARUL, de unde sa stim ce trebuie facut?
  • 0 (0 voturi)    
   Daca stabilim adevarul ....!!! (Miercuri, 24 iunie 2009, 18:54)

   micutu [anonim] i-a raspuns lui potoleanu

   Ai dreptate.....relativismul ne omoara....
 • +5 (5 voturi)    
  ?! (Marţi, 23 iunie 2009, 15:13)

  S [anonim]

  Si mai zic unii ca Romania nu are politicieni si diplomati de calitate...
 • +3 (3 voturi)    
  un mare om (Marţi, 23 iunie 2009, 15:16)

  gabriel [anonim]

  interesant ceea ce spune dl Baconschi. pacat ca oameni ca dansul aleg sa "emigreze" sub o forma sau alta in loc sa gaseasca o forma prin care sa combata "coruptii, monoglotii, agramatii, necioplitii, populistii, insensibilii" care ne sufoca.
 • -2 (6 voturi)    
  base@psd.ro (Marţi, 23 iunie 2009, 15:51)

  zarazul [anonim]

  Domnul Baconschi este deasupra noastra, sper ca toata lumea a remarcat. Nu e conflictual, e inteligent, prea inteligent poate, e ingaduuitor cu piticii, critic dar nu dur cu durii din tabara raului.

  In fapt, spusele fostului teolog nici nu strica, nici nu fac bine. Nici Psd-ului, nici lui Base. Are explicatii, pentru ca un om cu mintea lui are, insa ceea ce lipseste este actiunea. Sa fie din comodiate, din autoprotectie sau din neputinta?

  Si pentru ca il doare forumul, semn al decredibilizarii, al impotentei acceptarii altui adevar decat presupusa-i infailibilitate, sa-l intrebam (retoric, "forumistic", defulandu-ne):

  Cu securistii cum ramane stimabile? ce mai simtim fata de ei? Fata de prieteni precum Gafita? Ii iertam, nu? Le gasim circumstante atenuante...

  Nu presa e de vina draga Tibi, pentru mizeria societatii-mama, pentru deriva putinelor valori scapate vii dupa comunism. Gresesti in dulcele stil clasic sau in cel al formei fara fond pe care ti-o arogi si care, ah, asa de mult ti se potriveste. Presa preia si exacerbeaza jegul pe care securistii (precum Gafita) l-au facut, devalorizand totul de cand te trecea pe mataluta de frig si de aia mica in iarna lui 89 pe matale si pana acum. Datorita lor trebuie sa slujesti unor non-vaori, datorita lor intre elite vezi personaje precum Voiculescu, etc. Ei sunt si cei care au facut posibil paroxismul coruptiei.

  Si unii ca tine le tin isonul... de necrezut. De la unul care nu poate, nu ne asteptam la prea mult, sa spunem. De la unul ca tine, insa.... intai ne miram, apoi ne vine in minte un gand... asa un soi de culpa nu cred ca iti mai e straina.
 • +4 (4 voturi)    
  bravo! (Marţi, 23 iunie 2009, 15:56)

  irina [anonim]

  foarte de apreciat adevarurile simple si transante formulate de domnul baconschi. as vrea sa am incredere in scoala romaneasca, sa am increderea ca va forma generatii noi asa cum le-a descris dansul. dar mie foarte greu.

  felicitari, vlad! interviurile cu diplomati sunt cele mai grele si greu de citit. nu stiu cat de greu ti s-a parut tie sa realizezi interviul acesta, dar mie mi-a fost f usor sa il citesc.
 • +1 (3 voturi)    
  felicitari (Marţi, 23 iunie 2009, 15:57)

  omolog [anonim]

  un interlocutor desavarsit!
  imi permit sa trag cateva concluzii:
  1.avem conducatorii pe care ii meritam in acest moment ( imi pare rau dar nu's de acord, eu nu merit asta).
  2.nu avem viitor decat prin educatie si prin trezirea la constiinta a noilor generatii - aici vezi buget educatie...
  3.iliescu-constantinescu-basescu un trio celebru - The Good, The Bad and the Ugly, var.rom.dvdrip, se vor reuni la azilul de batrani peste 10 ani, nimeni nu va mai sti cine sunt (au fost), nici macar ei! un film prost as zice eu...
  "iliescu nu e ateu" : banuiesc ca exista argumente in spatele afirmatiei as adauga numai ca " iliescu nu refuza sa lupte impotriva antireactionarilor ci intotdeauna cu ei".
  multumesc,
  comments by AP
 • -2 (6 voturi)    
  Asa si? (Marţi, 23 iunie 2009, 16:03)

  Ateul [anonim]

  Ce importanta are daca Ion Iliescu e ateu sau nu? Diplomat sau nu, pe mine nu ma intereseaza parerea lui despre pozitia fata de religie a lui Ion Iliescu. Pt mine faptul ca a ramas credincios comunismului reprezinta un mare minus pt Ion Iliescu. E un om anacronic. Ca e ateu sau nu, nu are importanta. Nu e obligat nimeni sa se inchine la zei inventati.
 • +4 (4 voturi)    
  oameni de valoare (Marţi, 23 iunie 2009, 17:42)

  gheorghe [anonim]

  avem destui oameni de valoare in tara asta dar cum scot capul cum ii sugruma leprele pe care 'poporul' le-a pus in frunte...
  pentru ca, vorba bunicului meu care a luptat la cotul donului in al doilea razboi mondial, 'poporul e prost si bese' - si tinde sa-si aleaga conducatori dupa chipul si asemanarea lui: tzatze, hoti, incompetenti si mai ales ipocriti. marea majoritate critica 'conducerea' indiferent ca e vorba de presedintele tarii sau al blocului dar ei insisi fac exact aceleasi lucruri. Ipocrizia si nesimtirea caracterizeaza marea masa a oamenilor si asta ne tine in mizeria zilnica.
  Iar oamenii de calitate sunt in general batjocoriti de maimutele impotente care se cred indreptatite sa arunce cu noroi in oricine.
  Sa ne traim sanatosi, ca de trait bine o sa traim cand or muri aia de ne fura!
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte bun interviul! (Marţi, 23 iunie 2009, 18:28)

  gioni [anonim]

  si la mai multe!

  dl Baconsky e un om de valoare
 • +1 (3 voturi)    
  un adevarat ambasador al romanilor (Marţi, 23 iunie 2009, 18:36)

  Un roman la Paris [anonim]

  Va felicit domnule Baconschi pentru toate activitatile culturale si de divertisment pe care le organizati sub tutela ambasadei Romaniei.
  Comunitatea romanilor de la Paris are nevoie de astfel de evenimente. Si credeti-ma, nu vorbesc numai in numele meu, vorbesc in numele tuturor prietenilor romani pe care ii am aici.
  Va urez mult suces atat in cariera de diplomat cat si in cea de scriitor.

  Un roman la Paris
 • +3 (3 voturi)    
  are importanta daca e ateu sau nu? (Marţi, 23 iunie 2009, 19:07)

  fredy [anonim]

  sau altfel ... care e diferenta intre un criminal ateu sau unul care are o religie?
 • +2 (6 voturi)    
  corect (Marţi, 23 iunie 2009, 23:02)

  MirceaA [anonim]

  Iliescu nu e ateu.. e satanist.
 • 0 (4 voturi)    
  Ce uita sa spuna dl ambasador (Marţi, 23 iunie 2009, 23:57)

  Jean [anonim]

  Dl ambasador uita sa spuna ca nu tine un jurnal petnru a nu fi nevoit sa ne descopere detaliile voluptatilor pe care i le-a creat in jacuzzi dna ambasador Vulpe la Canberra.
  Atunci Tariceanu a fost pe faza si l-a pasat la Cotroceni. Dl Basescu trebie sa il fi luat din curiozitate sa vada si el cum "fac" intelectualii. Deci, problema nu este daca dl Iliescu crede au ba in Dzeu. Ci daca dl Basescu crede in jacuzzi.
 • -1 (5 voturi)    
  Si afara-i vopsit gardul... (Miercuri, 24 iunie 2009, 2:54)

  Zev [anonim]

  ...inauntru tot felina patata e.

  Baconschi e un tip educat, si tot a muscat din cascavalul externist. Si Nastase e educat, si tot la termopane a ajuns.

  Baconschi de diplomat stilat, autor etc. Si Plesu a fost, si n-a facut nimic in externe.

  Baconschi e parte a sistemului, parte intima chiar - Mme ex-Ambasador Vulpe poate confirma.

  Banuiesc ca toti romanii de bine o sa sara in sus, dar cativa cititori tot o sa-si puna problema - mai luam o teapa si cu asta?

  Toata istoria post-decembrista a fost o suita de tepe - Petre Roman, Emil Constantinescu, Basescu - sunt exemple. La nivel mai mic diverse cariere fulminante gen MR Ungureanu, sau mai nou Vass. Si de dupa fiecare au ranjit mai devreme saiu mai tarziu aceleasi fetze.

  Aia e.
 • 0 (4 voturi)    
  Este ateu convins ! (Miercuri, 24 iunie 2009, 8:20)

  ION [anonim]

  Oameni buni, chiar nu va dati seama ? Ilici e ateu convins de cand era mic. Nu mai vorbesc de anii comunismului cand el credea din inima ca sistemul socialist e cel mai bun ..... Acum se taie frunze la caine degeaba si se cere parerea unui neavenit, a unui necunoscator, care, se pare, nici nume romanesc nu are..... El va muri comunist .... indiferent de ce spun unii si altii.... Cu cat va veni mai repede acest moment, cu atat mai bine pentru tara...... Sa vezi atunci ce dezvaluiri se vor face..... Si va ajunge o pagina neagra a istoriei.
 • +5 (5 voturi)    
  excelent! (Miercuri, 24 iunie 2009, 10:21)

  ciprian [anonim]

  Un interviu excelent! Aveam nevoie de gura asta de aer proaspat dupa atâta Ridzi, EBA, Vanghelie, Becali, Vadim si alte scursuri care nu spun nimic niciodata! Felicitari HotNews ca faceti si astfel de interviuri.
  Cat despre Domnul Baconschi, il stiam de pe la sfarsitul anilor '90, de cand eram student. Am terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa si domnia sa era un personaj (probabil inca mai este... nu mai stiu) destul de controversat. Exact cum se descria singur, unii il vedeau drept prea deschis si prea secularist. Pot insa sa îl asigur ca eram o masa numeroasa de studenti care il priveam ca pe o prezenta de bun augur, un înnoitor, un suflu proaspat cu viziuni perfect ortodoxe, in concordanta cu traditia autentica a Bisericii. Se pare ca si in plan social este acelasi tip de persoana, fapt care ma bucura nespus.
  Domnule Baconschi, ramâneti moderat! Nu adoptati extremismul! Consolati'va cu ideea ca "multi sunt chemati, dar putini sunt alesi!".
  Inca
 • 0 (0 voturi)    
  Deriva publica in Romania reala NU EXISTA. (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:48)

  stefan [anonim]

  Daca este sa vorbim despre o deriva publica in actuala Romanie securist-comunista atunci aceasta este in randul celor exceptional scoliti doar pentru a -i transforma pe asasinii securisto-comunisto-ceaussiti in capitalisti si neatei si din tovarasi "domni".
  Sunt d eacord cu excelenta sa d-l amabasador Baconski teodor , asasinul kgb-ist iliescu ion nu este ateu, pentru simplu motiv ca un asasin comunist asa cum este numitul Penu Ion , alias iliescu ion, nu gandeste, el munceste sa ucida si sa-i distruga pe romani.Constantinescu , Basescu Cibotea, sunt la randul lor produsele bolsevismului si securitatii criminal comuniste romanesti.Unii s esustin pe ceillati si impreuna mentin Romania asub ocupatie comunista.
  Daca as avea onoarea sa fiu in fata d-lui ambasador Baconski teodor l-as intreba de ce nu are nici un cuvant de lauda despre Exilul romanesc anticomunist, cel care este format, inca, din eleitele intelectuale ale neamului romanesc?
  in rest acest interviu provoaca multa, multa tristete.
  As dori deasemeni sa-l asiogur pe d-l ambasador ca in Romania reala noncomunista nu exista " deriva" publica, aceasta Romanie reala este foprmata din opeste 75% din electoratul romanesc care refuza sa mai fie complice , prin votul lui cu asasinii comunsiti din PSD-PDL-PC-PNL securist.
 • +2 (2 voturi)    
  student la Paris (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:10)

  student la Paris [anonim]

  Dincolo de aprecierile personale ale d-lui Bacinschi referitoare la personaje politice, ambasada Romaniei la Paris este activa si cred ca reuseste sa promoveze prin intalniri si evenimente culturale o imagine "buna" a Romaniei si sa mentina legatura cu o parte din intelectualitatea romaneasca care s-a exportat. Media din tara nu reuseste decat sa sperie.
 • +2 (2 voturi)    
  Rara Avis ! (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:39)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Cu o floare nu se face primavara ! Dezertarea de pe plaiurile mioritice se plateste la batranete! Asa cum emigrantii economici blocheaza vamile de sarbatori ,"emigrantii" morali vor reveni pe plaiuri mioritica prea tarziu.Depinde de noi toti sa schimbam aici si acum tara! Istoria va condamna dezertarile.Romanul este dator tarii,averea viata si chiar onoarea.Remember! DDD
 • +1 (1 vot)    
  O ultima intrebare, care nu s-a pus (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:08)

  miha [anonim]

  Daca tot a considerat afirmatia "nu cred ca Iliescu este ateu" atat de speciala incat a ales-o ca titlu, reporterul putea sa intrebe si care sunt argumentele din spatele acestei afirmatii. Fiind teolog de pregatire, dl. Baconschi ar fi dat un raspuns foarte interesant. Eu nu imi pun problema daca Iliescu este sau nu ateu, monstruozitatile mineriadelor comandate de el, si tainuirea adevarului despre revolutie si mortii ei, au demonstrat ce fel de om este. Indiferent daca are credinta in Dumnezeu. Si dracii cred, si se-nfioara.
  • +1 (1 vot)    
   Si Iadaul ! (Joi, 25 iunie 2009, 5:56)

   Danut D Deleanu [utilizator] i-a raspuns lui miha

   Raspuns: Si Iadul e pavat cu intentii bune. Perverse. I.Iliescu nu e ateu e Ortodox cretin.DDD


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version