In fiecare an, pe 24 iunie, de ziua nasterii lui Ioan Botezatorul, romanii serbeaza Sanzienele. Aceasta zi va fi marcata prin organizarea unui targ la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Capitala. Peste 20 de mesteri populari vor participa la Targul de Sanziene cu obiecte traditionale din lemn, ceramica, impletituri.

Iubitorii de traditie si de portul popular pot gasi la targul "Zi si Noapte de Sanziene" traistute si servete, cosulete impletite manual, tesaturi si cusaturi sau icoane pe sticla si lemn. Potrivit organizatorilor, intrarea este de doi lei.

In aceeasi zi, vizitatorii sunt invitati la un spectacol de teatru in aer liber, in regia Anei Cucu. Din distributie fac parte: Sorin Saguna, Madalina Ridea, Alexandru Sinca, Andreea Gheorghe si Gratiela Badescu.

Potrivit traditiei populare, noaptea ce precede aceasta zi se crede ca este magica - minunile sunt posibile, fortele benefice, dar si cele negative, ajung la apogeu. In Moldova, crestinii ortodocsi se roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava in speranta ca vor scapa astfel de necazuri si de boli.

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, acestea capatand efecte vindecatoare.

Totodata, Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna la caderea serii in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis.

Sarbatoarea Sanzienelor este legata si de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Taranii gospodari aseaza cate un spic de grau pe grinda sau in sura in speranta ca pana la acea inaltime se li se adune granele ce urmeaza a fi recoltate.