Spaniola este a treia cea mai utilizata limba pe internet, dupa engleza si chineza. Platforma interactiva www.eldiae.es dedicata “Zilei limbii spaniole”, pe care Institutul Cervantes a infiintat-o pentru ca internautii din toata lumea sa-si poata vota cuvintele preferate si chiar sa inventeze cuvinte noi a inregistrat 833 de participanti si 13.146 de vizitatori din Romania. Potrivit Institutului Cervantes, internautii romani au deschis in medie 15,7 pagini la fiecare intrare, mult peste media inregistrata, care oscileaza intre 4 si 5 pagini. Au participat in total 118 tari.

Romania este a doua tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare crestere a numarului de utilizatori de internet. Intre anii 2000 si 2008, numarul acestora a crescut cu 828,8%, Romania fiind depasita doar de Lituania

Printre cuvintele votate pe www.eldiae.es se afla trei propuneri din Romania, “mariposa”, “luz” y “astrágalo”. Silvia, din Bucuresti, a propus cuvantul “astrágalo” care inseamna “unul dintre oasele tarsiene, intre tibie si peroneu”, dar care pare un cuvint “magic”.

Sarbatoarea limbii spaniole a fost celebrata in acest an de catre Institutul Cervantes pentru prima data in peste 70 de centre din intreaga lume. “Ziua limbii spaniole”, care va fi sarbatorita in fiecare an, simultan, in 43 de tari, are ca punct de plecare bogatia limbii spaniole, o limba vie, vorbita azi de peste 450 de milioane de oameni

Utilizarea limbii spaniole pe internet a crescut intre anii 2000 si 2008 cu 619%, mult peste limba engleza (226,7%). Spaniola este a patra limba ca numar de vorbitori in intreaga lume si a doua limba de comunicare internationala. Folosirea limbii spaniole ca limba de afaceri duce la cresterea comertului bilateral cu 290%.