Am stat aproape doua zile incheiate la Bookfestul din 2009, timp in care am cumparat carti, m-am expus la un numar debusolant de lasnari, am stat la doua concerte si m-am ciocnit de cea mai mare parte din lumea literara romaneasca. Daca targul ar fi zburat, precum casa lui Dorothy, pe o tornada spre Oz, tara noastra ar fi ramas cu foarte putini critici si scriitori. Sau, ma rog, cu foarte putini dintre cei care conteaza.

  • Bookfestul e, in esenta, ceea ce spunea Grigore Arsene in acest interviu: o librarie de 13.700 mp. Cifrele de vanzari pe care le-am vazut in presa de azi arata ca cel mai bine vandut titlu a celei mai promovate edituri din targ s-a dus pe undeva pe la 700 de exemplare. E un tiraj intreg epuizat in cateva zile, ceea ce e un record de librarie; pe de alta parte, pentru un targ cu aproape 100.000 de vizitatori (cred ca atati trebuie sa fi fost, n-am vazut inca statisticile AER), e destul de putin.
  • Editorii (citati de presa sau descusuti de mine, pe teren) spun ca nu s-a simtit criza si ca au avut incasari frumoase. Mie, totusi, targul mi s-a parut gol, chiar si in ziua de varf. In general, uitandu-ma la oameni, foarte putin erau incarcati cu sarsanale. Observatiile empirice de acest tip nu sunt insa neaparat relevante. Astept statisticile oficiale, pentru a ma dumeri.
  • Unele ziare de calitate au folosit pretextul targului si al cartii pentru a-si promova intens editurile favorite si oamenii din trust. Acest fapt devine suparator, in special din perspectiva cititorului-cumparator: daca parcurgi paginile respective, ai impresia ca singura editura care a existat in targ a fost Humanitasul si ca singurele personalitati ce au lansat carti au fost cele din trustul Realitatea-Catavencu. Nu e onest, deoarece la Bookfest au fost mult mai multe lucruri de citit/vazut/auzit: tot targul nu se reduce, in orice caz, la 4-5 vedete-scriitori. Sper, totusi, ca cititorii au fost mai destepti si au pornit la descoperiri pe cont propriu.

citeste continuarea pe blogul lui Catalin Sturza