Grigore Arsene este, de aproape trei ani, presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania, organizator principal pentru Bookfest. Catalin Sturza a discutat cu acesta, la sediul Editurii Curtea Veche, despre editiile targului de vara din anii viitori, despre dificultatile organizatorice la vreme de criza, despre carti, evenimente editoriale si despre vizita anulata a lui Vladimir Sorokin.

Pe scurt:

* „Intentionam sa transformam Bookfestul intr-un targ asemanator cu cele care se fac in jurul nostru si in restul Europei”

* „In esenta, la Bookfest si Gaudeamus exista doar niste mari librarii, de 10.000 mp”

* „Este destul de departe momentul cand la targurile din Romania se vor vinde drepturi editoriale”

* „Veriga de legatura dintre editura si cititor, si anume distributia, este foarte slaba in Romania”

* „Autorii romani sunt, deocamdata, la periferia literaturii europene din punct de vedere al impactului multinational”

* „Au fost mai multe puncte in care am fost, practic, aproape sa spunem ca nu mai putem sa facem Bookfestul”

* „Din primele zile de targ, am ajuns la concluzia ca au fost chiar mai multi cititori decat anul trecut”

* „Cu doua zile inainte de venire, cand avionul, hotelul erau rezervate, Sorokin ne-a spus ca are probleme in familie”

* „Eu as pune la targ concerte de muzica clasica, insa, sigur, locul lor e in alta parte”

„Nu cred ca cititul este, la vreme de criza, primul sacrificat”

C. S.: Cat de dificila a fost anul acesta organizarea Bookfestului, intr-un moment destul de precar, din punct de vedere financiar, pentru edituri?

G.A.: "Au fost mai multe puncte in care am fost, practic, aproape sa spunem ca nu mai putem sa-l facem. Atunci cand am cerut pentru prima oara pretul de la Romexpo pentru acest an ni s-au dat, in euro, preturi duble fata de anul trecut. Va dati seama ca, in conditiile evolutiei cursului de schimb si a dublarii pretului in euro, editurile n-ar fi putut sa faca fata unei participari la Bookfest. Atunci am inceput un lobby serios pentru a convinge camerele de comert si industrie din Romania si Romexpo in special ca trebuie sa acorde tarife preferentiale pentru industria de carte. Acest lucru s-a intamplat, avem tarife chiar putin mai mici decat cele de anul trecut in euro, ceea ce in lei inseamna cam acelasi lucru ca si anul trecut, si in acest fel am trecut primul hop.

Al doilea nu l-am trecut, pentru ca sponsorii care ne-au ajutat in anii trecuti ne-au cam parasit, in afara de unul singur care a ramas alaturi de noi mai mult cu sufletul decat financiar. Am ramas insa in relatii foarte bune cu Ministerul Culturii si Cultelor, am trecut cu bine peste schimbarea de guvern. Dl ministru Toader Paleologu a inteles utilitatea continuarii proiectului nostru. In anii trecuti ministerul a sprijinit targul cu o parte din chirie, ceea ce s-a intamplat si in 2009. Contributia a fost putin mai mica, insa ajutorul e binevenit. Asadar, a fost o batalie a organizatorului pentru a obtine conditii financiare acceptabile si pentru a ramane ceva-ceva bani pentru promovare - nu la nivelul anilor trecuti, desigur".

Interviul integral