O pictura ce o infatiseaza pe Mona Lisa nud se afla in prezent expusa la Museo Ideale din Vinci, informeaza MSNBC, care citeaza un material realizat de canalul Discovery. Femeia pictata nu seamana perfect cu cea din faimoasa opera a lui Leonardo da Vinci, insa specialistii sustin ca exista similitudini cu celebrul tablou aflat in prezent la Muzeul Louvre din Paris.

"Pictura recent descoperita, ascunsa pentru aproape un secol in interiorul unui perete de lem dintr-o biblioteca privata, infatiseaza portretul unei femei pe jumatate dezbracata, cu legaturi clare cu Mona Lisa cea faimoasa (si imbracata)", afirma Discovery.

Pictura se afla in prezent expusa in cadrul unei expozitii la Museo Ideale din Vinci, locul de nastere al artistului. "Privirea frontala, pozitia mainilor, conceptia spatiala a peisajului, cu columne pe margini, indica o legatura clara cu tema iconografica a Monei Lisa", a declarat directorul muzeului din Vinci, Alessandro Vezzosi.

Pagina de internet a muzeului precizeaza ca este prima data cand pictura este prezentata publicului. Portretul a apartinut la un moment dat unchiului lui Napoleon, cardinalul Joseph Fesch, pentru a ajunge ulterior in colectia contelui Giuseppe Primoli.

Specialistii afirma ca Leonardo da Vinci ar fi putut sa picteze Mona Lisa in mai multe feluri, inclusiv nud. Specialistii vor studia tabloul pentru a determina autorul si data cand a fost realizat.

Leonardo da Vinci a creat faimoasa pictura Mona Lisa (cunoscuta si sub numele de La Gioconda) candva intre 1503-1506.

Vezi mai jos clipul de promovare al expozitiei din Vinci.