Inainte de noaptea Sanzienelor, in 23 iunie, de la ora 19:00, etnologul Laura Jiga Iliescu va invita la Fundatia Calea Victoriei pentru a discuta despre Sanziene, Maiestrele si alte personaje zburatoare. Sarbatoarea de Sanziene pastreaza pana in zilele noastre un amestec fascinant de crestinism, paganism si vrajitorie.

Ielele, Frumoasele, Alea sfinte, Dansele, Maiestrele, Rusaliile, Soimanele, Dragaicele, Sanzienele … Oamenii nici nu indrazneau sa le spuna pe numele lor adevarat. Personaje feminine misterioase, carora le place cantul si dansul prin vazduh, vara. Cei care, din nebagare de seama sau din prea multa curiozitate, le surprind atunci cand ele nu se vor vazute sau auzite vor fi pedepsiti cu asprime.

In timp ce pe bolta cereasca Soarele trece din semnul Gemenilor in acela al Racului (Aer-Apa), pe pamant puterile naturii se afla la apogeu. Totul se intampla in ziua in care incepe vara (solstitiul), pe care astronomia il "adjudeca" la 21 iunie; cam in acelasi timp, magia isi celebreaza micile si "stravechile" ritualuri ale noptii numite "de Sanziene", intre 23 si 24 (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul). Vrajitorii si magicienii cei mai iscusiti, in aceste ore vrajite, in care se deschid portile dintre noi si toate celelalte lumi paralele, isi rostesc invocatiile; regatul Ielelor, al spiridusilor si al Sanzienelor isi deschide larg portile facand posibile contactele cu entitati din alte dimensiuni.

Etnologul Laura Jiga Iliescu va vorbi despre ele, de unde vin, cine le cunoaste si le poate tine piept, despre cum se tineau sarbatorile lor si despre alte cateva intamplari mai mult sau mai putin uitate. Si nu in ultimul rand, va invit sa reflectam asupra efectelor pe care mediatizarea unei sarbatori, bunaoara celebra noapte a Sanzienelor, le are asupra noastra.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor “Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor”. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.

Costul cursului este de 30 ron / 25 ron - elevi, studenti.