Gara Baneasa, de obicei pustie, a devenit, pentru doua zile, un spatiu animat, plin de iubitori de teatru si de spectacole in spatii inedite sau de simpli curiosi. Motivul l-au constituit reprezentatiile prezentate aici in cadrul proiectului Orient Express. Peste 800 de bucuresteni s-au bucurat de cele patru spectacole, dar si de privelistea oferita de extravagantul tren, probabil singurul din lume care detine un vagon ce se poate transforma intr-o scena de teatru.

Orient Express este un proiect itinerant de amploare al Conventiei Teatrale Europene (ETC), proiect la care participa teatre din sase tari, printre care si Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova. Traseul Orient-Express-ului antebelic este refãcut in sens invers, adunand laolaltã culturi, mentalitãti, lumi, in diversitatea si complexitatea lor.

Dupa reprezentatiile de la Ankara si Istanbul, in Bucuresti, publicul a putut urmari trei dintre productiile care fac parte din acest proiect: Occident Express de Matei Visniec, regia Alexandru Boureanu, spectacol al Teatrului National din Craiova, Ex-Press de Sirin Aktemur Toprak, regia: Mustafa si Övűl Avkiran, productie a Teatrului de Stat din Ankara, Turcia si 80 Tage, 80 Nachte de Soeren Voima, regia Christian Tschirner, produs de Schauspiel Stuttgart, Germania.

Turneul continua, cu aceeasi serie de trei spectacole la Craiova (29 si 30 mai) si Timisoara (31 mai si 1 iunie). In Serbia, lor li se va alãtura Ca si cum de Branko Dimitrievic, regia: Predrag Strbac, spectacol al Teatrului National Sarb din Novi Sad, iar in Croatia, Sapte zile in Zagreb de Tena Štivicic, regia: Tijana Zinajic, creat la Teatrul Tineretului Zagreb. Slovenia este reprezentatã de Teatrul National Sloven din Nova Gorica care prezintã Orchestra Titanic de Hristo Bojcev, regia: Matjaž Latin.

Spectacolul Occident Express va fi jucat de actorii craioveni inclusiv in Serbia, la Novi Sad, pe 7 iunie, iar ulterior, la Stuttgart, in 16 si 18 iulie, in cadrul Festivalului de Teatru Orient Express, unde vor fi prezentate toate spectacolele incluse in proiect.