Cea de-a patra editie a Fest'Asia - Festivalul de Film Asiatic de la Bucuresti, care se va desfasura in perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, vine cu o premiera absoluta pentru Romania de dupa 1989: lung metrajul regizat de Jang In Hak, Jurnalul unei scolarite / Han nyeohaksaengeui ilgi (2006), intr-o proiectie-eveniment exclusiva. Scenariul filmului, semnat de Jun-Bo An, a fost aprobat si completat de Kim Jong-Il, seful statului nord-coreean, care s-a implicat chiar si in post-productie, cu anumite sugestii de montaj.

Pelicula a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes din 2006 si nu a mai fost difuzata in nicio alta tara europeana in afara Frantei. Este povestea tinerei nord-coreene Su-ryeon (Pak Mi-hyang), fiica unui cercetator foarte pasionat si a unei casnice devotate sotului ei. Initial revoltata de stilul de viata al parintilor ei, Su-ryeon trece prin intamplari care o fac sa inteleaga mai bine care sunt adevaratele valori morale si sa se gandeasca atent inainte de a alege calea pe care sa o urmeze.

Prezentat in premiera mondiala la Festivalul de la Cannes din 2006 drept "primul film nord-coreean prezentat vreodata la un festival din Occident", filmul a mai fost selectionat la Festivalul International de Film al Tarilor Nealiniate si in Curs de Dezvoltare de la Phenian (Coreea de Nord), si la Festivalul Filmelor despre Educatie de la Evreux (Franta).

Un film atipic pentru realismul socialist cinematografic, Jurnalul unei scolarite este filmat si montat extrem de realist, incercand sa expuna „fata umana” a existentei cotidiene din Coreea de Nord si sa spuna o poveste universala despre alegeri si maturizare atat de natural cat o poate permite un produs de propaganda al unei cinematografii controlate de stat.

Nu mai putin de 8 milioane de coreeni (o treime din populatia Republicii Populare) au urmarit acest film in cinematografele din Phenian si celalalte orase importante ale tarii. Lung metrajul a mai fost distribuit pe marile ecrane din Franta sub titlul Journal d’une jeune Nord-Coreene, Romania fiind a doua tara europeana in care va avea loc o proiectie a acestui film.

Jang In Hak este unul dintre cei mai cunoscuti regizori nord-coreeni. Nascut in 1950 si absolvent al Universitatii de Arta Dramatica si Cinematografica din Phenian, a debutat ca regizor de film in 1990, Jurnalul unei scolarite fiind cel de-al doilea lung metraj din cariera sa, la zece ani distanta de Myself In the Distant Future / Meon huareui naeui moseub, de asemenea prezentat la Festivalul de Film de la Phenian.

Fest'Asia

Detalii despre programul si filmele prezentate de Fest'Asia vor fi postate in curand pe site-ul oficial, www.FestAsia.ro.

Festivalul de Film Asiatic Fest’Asia se va desfasura sub sloganul A Totally Different Experience for the Eye intre 19 si 28 iunie, la Cinematograful Scala din Bucuresti. Vor rula peste 40 de filme din Japonia, China, Malaezia, Thailanda sau Coreea de Sud si de Nord.

Aflat la cea de-a patra editie, festivalul are patru sectiuni: Panorama – lungmetraje recente, Trilogia – cuprinde trei filme din seria Ochiul, Anim’Asia – filme asiatice de animatie si Short’Asia – peste 20 de scurtmetraje recente.

Biletele pentru zece proiectii si pass-urile Fest'Asia s-au pus in vanzare in reteaua Bilet.ro. Abonamentele au preturi de 50 si 100 de lei. Biletele pentru o singura proiectie vor fi puse in vanzare in perioada urmatoare.