Institutul Cultural Roman aduce la Seara de film sapte pelicule premiate la Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT 2009 : Imn de Elad Keidan, 2 Porumbei de Runar Runarsson, Recruti de Tom Harper, Nunta lui Oli de Tudor Jurgiu, Toate visele mele pe VHS de Timothy X Attack, Mortul nu aude clopotele de Benjamin Mirguet si Taxi Wala de Lola Frederich. Proiectiile vor avea loc marti, 2 iunie, de la ora 18.00 si vor fi prezentate de criticul de film Andrei Gorzo.

Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie si Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora au fost acordate de Institutul Cultural Roman.

Imn, regia: Elad Keidan, Israel, 2008, 36 min – Trofeul NexT : cateodata chiar si cele mai comune zile iau o turnura neasteptata, dupa cum descopera un burlac la varsta a doua din suburbie cand pleaca sa cumpere lapte intr-un cartier din Ierusalim.

2 Porumbei, regia: Runar Runarsson, Islanda, 2008, 15 min – Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie : un baiat timid traieste tipica pasiune scolareasca pentru o fata de aceeasi varsta, care e, din intamplare, o prietena de-a prietenului sau.

Recruti, regia: Tom Harper, coloana sonora : Greg Marshall, Anglia, 2007, 15 min – Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora: un profesor se loveste de nepasarea elevilor sai cand incearca sa le vorbeasca acestora despre problemele mondiale. Dar acestia vor primi o lectie pe care nu o vor uita nicioadata, una care le va schimba radical vietile.

Nunta lui Oli, regia: Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2009, 22 min – Premiul pentru cel mai bun film romanesc : singur in bucatarie, Dorel se pregateste pentru ceea ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului sau, care are loc in SUA. Dorel va vedea nunta printr-o camera web, alaturi de doi dintre prietenii fiului sau. Pe micul monitor o vor cunoaste pe mireasa, pe tatal ei si vor fi martori la ceremonie.

Taxi Wala, regia: Lola Frederich, Franta, 2007, 16 min – Mentiune : un sofer de taxi isi incepe ziua conducand o femeie in jur de 40 de ani. Cand ajung la destinatie, soferul de taxi realizeaza ca locul respectiv nu mai exista. In timp ce conduce, intelege ca femeia este complet pierduta. Nemaiputand sa se intoarca acasa, ea stie un singur lucru: pe fereastra apartamentului ei se vad trecand trenurile.

Mortul nu aude clopotele, regia: Benjamin Mirguet, Franta, 2007, 29 min – Mentiune : un camatar din secolul al treisprezecelea contempla destinul sufletului sau in ultima zi pe care o are pe Pamant.

Toate visele mele pe VHS, regia: Timothy X Attack, Anglia, 2008, 13 min – Premiul publicului : James nu rateaza nici unul din visele sale – le inregistreaza pe toate direct pe VHS folosind tehnologia wireless Dreamspoon. Dar cand Erica, o colega de serviciu, trece pe la el intr-o seara, aceasta gaseste ceva surprinzator printre titluri. Curiozitatea invinge, iar seara ia o turnura neasteptata.