Documentarul Podul de flori de Thomas Ciulei participa la cea de-a doua editie a Festivalului de Film documentar Documentarist-Zilele documentarelor la Istanbul. Editia din acest an include 68 de documentare turcesti si internationale si se va desfasura in perioada 2-7 iunie, in mai multe locatii din Istanbul, cum ar fi Muzeul Pera, Institutul Goethe, si Institutul Francez, informeaza ICR Istambul.

Festivalul Documentarist este organizat de catre Eurasia Art Colective, ONG dedicat crearii unor platforme de dialog intercultural si interdisciplinar prin organizarea de studii culturale, practica artistica educationala, festivaluri si evenimente de arta contemporana.

Podul de flori (2008) coproductie romano-germana, cu scenariul, imaginea si regia semnate de Thomas Ciulei, spune o poveste comuna multor familii din Republica Moldova: o sotie plecata la munca in Italia, un tata care isi creste singur cei trei copii. Filmul este ilustrarea unui fenomen social de amploare, migratia economica masiva, care afecteaza profund structura familiei.

Regizorul Thomas Ciulei, invitatul ICR Istanbul pe perioada festivalului, a urmat cursuri de cinematografie la School of Visual Arts din New York si la Munich Film Scool. Filmele sale documentare, printre care "Gratian" (1995), "Face Mania" (1997), "Asta e" (2001) si "Podul de flori" (2007), au fost recompensate cu numeroase premii la festivaluri internationale, relateaza ICR Dimitrie Cantemir- Istanbul.

Pelicula "Podul de flori" de Thomas Ciulei a primit premiul juriului la Festivalul International de Film depre Etnografie si Antropologie, Etnofilm, care a avut loc, in Slovacia, in septembrie 2008