Centenarul nasterii lui Eugen Ionescu a fost marcat, la Ambasada Romaniei in Franta, prin organizarea unei lansari de carte urmata de o dezbatere asupra vietii si operei scriitorului. Volumul lansat "Eugène Ionesco. Mise en scène d'un existant spécial en son oeuvre et en son temps.", Editura Flammarion, Paris, 2009) este o vasta biografie a marelui dramaturg, realizata de istoricul literar francez André le Gall.

Evenimentul a fost prefatat si moderat de Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei in Franta, care a prezentat activitatea autorului si a conturat elementele de interes ale volumului lansat. El a subliniat dubla apartenenta, romana si franceza, a lui Eugen Ionescu, precizand ca, format ca elev si student in Romania interbelica, marele dramaturg a devenit o valoare a literaturii universale, care nu trebuie sa faca obiectul vreunei “revendicari” culturale de tip national, se arata in comunicatul Ambasadei Romaniei la Paris.

In continuare, autorul si-a expus, pe scurt, ideile esentiale care ii articuleaza demersul, conturand principalele momente ale evolutiei lui Eugen Ionescu, atat de-a lungul anilor petrecuti in Romania cat si dupa instalarea sa definitiva in Franta. Expunerea lui André le Gall a generat o vie dezbatere cu publicul, alcatuit in majoritate din cititori avizati ai lui Ionescu, critici literari, oameni de teatru. Discutiile au clarificat aspecte mai putin cunoscute ale vietii dramaturgului, detalii biografice, dar si dimensiuni spirituale prea putin comentate pana in prezent. Printre acestea, pasiunea scriitorului pentru sacralitatea lumii, cautarea luminii interioare, refuzul absurdului (“lumea nu mi se pare absurda, ci doar incredibila”, spunea adeseori Eugen Ionescu).

Evenimentul, derulat intr-o atmosfera de verva, profesionalism si acuta curiozitate intelectuala, a fost apreciat de catre toti participantii, dintre care multi au descoperit, cu aceasta ocazie, saloanele ambasadei.