Parte a proiectului „Joseph Haydn - Integrala Sonatelor pentru instrumente cu claviatura”, concertul „O seara la Curtea Esterházy” cuprinde lucrari dedicate de Joseph Haydn protectorului sau Printul Nicolaus Esterházy si printesei Marie Esterházy (Hob. XVI:40 – 42). Pe parcursul acestui an se desfasoara proiectul sub titulatura „Joseph Haydn 200”, anul 2009 fiind anul in care la data de 31 mai se implinesc 200 de ani de la moartea compozitorului.

Proiectul va fi sustinut de Raluca Enea (clavecin) si Irina Nastase (pian) si va cuprinde un numar de aproximativ 15 concerte ce se vor desfasura in diverse locatii din Bucuresti si din tara.

Pentru al doilea episod din cadrul proiectului locatia propusa este „Sala Mica” a Ateneului Roman. Concertul va avea loc in seara zilei de sambata, 23 mai 2009 incepand cu orele 19.00.

In program:

Sonata in sol major, Hob. XVI:40 - Allegretto innocente – Presto - pian -

Sonata in do major, Hob. XVI:21 - Allegro – Adagio – Finale. Presto - clavecin -

Sonata in si bemol major, Hob. XVI:41 - Allegro - Allegro di molto - pian-

Sonata in fa major, Hob. XVI:23 - Moderato – Adagio – Finale. Presto - clavecin -

Sonata in re major, Hob. XVI:42 - Andante con espressione – Vivace assai - pian-

Biletele se gasesc la Casa de bilete a Ateneului Roman. Programul Casei de bilete: Marti - Vineri - orele 12.00 – 19.00, Sambata, Duminica - orele 16.00 – 19.00.

Nascut intr-o familie umila, Haydn are voce buna si ajunge intai la o scoala muzicala din Viena, iar apoi, la 29 de ani, devine compozitorul printului Esterhazy. Acolo compune la cerere, exclusiv pentru print. La inceputul lui 1776 printul Nicolaus Esterhazy, mostenitorul uneia dintre cele mai bogate familii nobiliare austriece, se gandeste sa ofere o stagiune de opera. Sarcina ii revine compozitorului Haydn, considerat de print Haydn aproape un sclav muzical – ceva obisnuit pentru multi muzicieni din aceasta epoca. In slujba familiei Esterhazy, Haydn a compus 12 opere. Dupa moartea printului Esterhazy, Haydn incepe sa calatoreasca si are un succes urias la Londra, inainte de a se retrage la Viena. In timpul vietii, Haydn dirijeaza aproape 1000 de reprezentatii de opera si compune peste 100 de simfonii si 68 de cvartete de coarde.