Grupul IZA reprezinta Romania la Festivalul de Teatru si Arta Stradala (Teatro y Artes de Calle - TAC) de la Valladolid, in perioada 26 - 29 mai. Maramuresenii vor fi prezenti la sectiunea colaborari muzicale speciale, cu doua spectacole, in zilele de 27 si 28 mai, la Museo Patio Herreriano. Ajuns la a zecea editie, in acest an vor intra in competitie 86 de companii teatrale din 15 tari, iar activitatile se vor desfasura in 24 de locatii din intreg orasul, organizatori mizand pe prezenta a peste 180.000 spectatori, informeaza ICR.

Organizat de catre Primaria din Valladolid si Fundatia Municipala de Cultura, Festivalul cuprinde sectiunea oficiala, sectiunea Valladolid Propune si sectiunea colaborari speciale. Grupul IZA va participa, in cadrul festivalului, la sectiunea colaborari muzicale speciale. Juriul international, compus din 12 membrii, va fi cel desemnat sa acorde cele 7 premii oferite de TAC.

Grupul IZA a fost prezent in Spania si anul trecut, atunci cand a asigurat fondul sonor al piesei Electra a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, in cadrul Festivalului International de Teatru Clasic de la Mérida .

Membrii grupului la aceasta editie sunt: IOAN POP – cetera oseneasca, tilinca, braci, zongora, voce si dans; GHEORGHE FLOREA – vioara; IOACHIM FAT – vioara; GRIGORE CHIRA – contrabas si toba; ANUTA POP – voce si dans; VOICHITA TEPEI – voce si dans.

Grupul IZA a participat la spectacole, festivaluri si proiecte teatrale in numeroase tari, printre care SUA, Canada, Anglia, Belgia, Olanda, Franta, Portugalia, Spania, Italia, Croatia, Ungaria, Polonia, Germania, Coreea de Sud, Israel, India, Luxembourg , Suedia, Norvegia, Austria, Danemarca, Grecia.

Evenimentul se inscrie in strategia de promovare a valorilor traditionale romanesti, a muzicii specifice unor zone din Romania, in cadrul unor manifestari culturale de mare vizibilitate axate pe recuperarea creativa si inovatoare a mostenirii artistice si culturale.

Aflat la ce-a de-a X-a editie, festivalul a ajuns in prima linie din circuitul mondial al manifestarilor de gen, prin calitatea si diversitatea spectacolelor pe care le promoveaza. Programul sau anual, caracterizat prin varietatea limbajelor si tendintelor artistice, include spectacole de teatru de papusi, circ, dans si performance, cu participarea a numeroase companii din intreaga lume.

In 2008 au fost prezente la Valldolid 58 de companii din 13 tari din Europa, America, Asia si Oceania.