Epoca de aur pentru copii este o carte de artist in format pop-up, in care perioada dictaturii lui Ceausescu se impleteste cu prima parte a vietii artistului Stefan Constantinescu. Pornind de la momente din istoria personala si momente cheie ale perioadei supranumite „Epoca de aur”, artistul ilustreaza ultimii 20 de ani ai regimului comunist in Romania. Prezentarea cărţii Epoca de aur pentru copii, susţinută de Catrin Lundqvist, curator, Moderna Museet, informeaza ICR Stockholm.

Epoca de aur pentru copii a fost publicata in trei editii. Un exemplar din prima editie a fost achizitionat de Moderna Museet, Stockholm, pentru colectia sa de arta. In Romania, cartea a fost lansata pe data de 17 decembrie 2008, atragand atentia publicului prin originalitatea conceptului si a graficii. Realizata in conditii tipografice deosebite, aceasta carte interactiva este un produs unic pe piata culturala contemporana.

Stefan Constantinescu s-a nascut la Bucuresti in 1968. In acelasi an, Nicolae Ceausescu, in calitatea sa de nou Secretar General al Partidului Comunist, a luat atitudine printr-un discurs public impotriva invadarii Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia. Momentul i-a adus faima de lider comunist independent de Moscova si un tratament preferential din partea Occidentului. Stefan a crescut in timpul Epocii de aur a lui Ceausescu, care a dat Romaniei pe Nadia Comaneci, autoturismul Dacia si turismul infloritor de pe litoralul Marii Negre, dar si rationalizarea alimentelor, demolarea unei mari parti a Bucurestiului si mutarea fortata a populatiei. Cutremurul devastator care a zguduit Bucurestiul in 1977 este descris si el in carte. Povestea se incheie in 1989 cu inlaturarea lui Ceausescu de la putere. In noaptea de 20 decembrie 1989, angajatii intreprinderii Decorativa, unde lucra Stefan Constantinescu, au fost chemati de urgenta la serviciu pentru a confectiona doua pancarte suplimentare pentru mitingul programat a doua zi, care avea sa fie ultima demonstratie de putere a dictatorului.

Din 1994 Stefan Constantinescu locuieste si lucreza la Stockholm.

Stefan Constantinescu este unul dintre cei trei artisti romani care vor expune la Pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia din 2009. Cu ocazia lansarii cartii sale pop-up la libraria Konst-ig, Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizeaza o vizionare a noului sau film, Troleibuzul 92, una dintre cele doua lucrari pe care Stefan Constantinescu le va prezenta la Bienala de la Venetia.

Proiectul reprezinta o colaborare intre Institutul Cultural Roman de la Stockholm, Konst-ig, IASPIS, Swedish Arts Grants Committee, Labyrint Press si pionier press.