De veghe in lanul de secara in versiune feminina, romanul prep de Curtis Sittenfeld, apare saptamina aceasta in colectia „Biblioteca Polirom” – coincidenta face ca scriitoarea sa fie nascuta chiar in aceeasi zi cu J.D. Salinger. prep reprezinta romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld si a constituit senzatia anului 2005 in Statele Unite ale Americii. Tradus in peste 30 de limbi, nominalizat la Orange Prize, romanul se afla in curs de ecranizare, de catre Paramount Pictures.

O carte despre care scriitoarea nici nu banuia ca va atinge imensul succes de care s-a bucurat: imediat dupa publicarea volumului, Sittenfeld a promis pizza tuturor studentilor sai, daca prep ar fi reusit sa intre in lista de bestselleruri realizata de prestigiosul The New York Times. Romanul nu numai ca a intrat in top, dar a ramas acolo luni la rind. Mai mult, prestigiosul cotidian, alaturi de alte 8 publicatii din Statele Unite, a inclus prep in Topul Celor mai bune carti aparute in 2005, informeaza editura Polirom.

Lee Fiora, o fata de paisprezece ani, este acceptata cu bursa la un liceu particular de prestigiu din statul Massachusetts. Sosirea la internatul scolii este doar inceputul trecerii lui Lee dintr-un spatiu familiar intr-o minisocietate – o varianta la scara a societatii americane – in care trebuie sa-si (re)invete rolul. Incapacitatea de a se integra in noul mediu o transforma intr-o fina observatoare a detaliilor, de la cele de ordin social (relatiile cu cei din jur, ierarhiile impuse de situatia financiara, rasa, aspectul fizic etc.), pina la detaliile ce tin de propria evolutie. Romanul captiveaza prin ritmul alert in care se desfasoara actiunea si cucereste prin umorul de situatie, de multe ori negru, lasindu-le cititorilor o senzatie de deja-vu, indiferent de extrema in care s-ar fi situat in timpul liceului – si trebuie sa fi fost o extrema, pentru ca la virsta aceea nu exista loc de altceva.

Romanul prep apare inntraducerea Roxanei Boboc si Anei-Maria Lisman, avand o prefata semnata de Aurora Liiceanu care declara: „Romanul prep ne face sa privim adolescenta cu mai mult interes si mai multa rabdare, si cu un profit urias: intelegerea.” Urmatorul roman tradus in colectia „Biblioteca Polirom” din opera lui Curtis Sittenfeld este "O femeie americana".

Elizabeth Curtis Sittenfeld s‑a nascut in 1975, in Cincinnati, Ohio, a studiat la Stanford University, unde a urmat cursuri de Creative Writing, si treptat a intrat in atentia unor reviste literare, cistigind diverse premii pentru literatura. A facut cariera in jurnalism, scriind pentru publicatii de prestigiu, precum People Weekley, The New York Times sau The Washington Post. O prezenta inedita in literatura americana contemporana, a captat atentia criticilor prin romanul ei de debut, prep, ales de catre New York Times printre titlurile din Topul Celor Mai Bune Zece Carti ale anului 2005. Aceeasi carte ii aduce autoarei nominalizarea la Orange Prize si atrage dupa sine semnarea unui contract cu studiourile Paramount Pictures.

In vara anului 2006, Curtis Sittenfeld publica un al doilea roman de succes, Man of My Dreams (Barbatul visurilor mele), care, alaturi de prep, este tradus in peste treizeci de limbi. Comparata de critica literara cu Sylvia Plath si J.D. Salinger, Curtis Sittenfeld este o noua voce a literaturii americane, cu un timbru propriu si bine definit. Cel mai recent roman al ei, American Wife (Nevasta americana, in pregatire la Editura Polirom), aparut in 2008, are ca personaj principal o celebra prima doamna a Americii, care din clipa in care sotul ei devine presedinte (republican, in opozitie cu propriile ei vederi democrate) este pusa intr‑o pozitie la care nu s‑ar fi gindit sa aspire – una de putere, influenta, privilegii si responsabilitate. American Wife este considerat unul dintre cele mai indraznete, documentate si subtile romane ale momentului.