Sub semnul unei refaceri teatrale a celebrului Orient Express, trei productii teatrale vor fi prezentate intr-un tren special, pus la dispozitie de Caile Ferate din Turcia, pe 27 si pe 28 mai, in Gara Baneasa, in cadrul unui amplu proiect international. Orient Express-ul de azi va readuce in memorie parcursul celui mai cunoscut tren european care va mai avea opriri pe teritoriul Romaniei la Craiova si Timisoara.

Desi ultima calatorie a avut loc in 1977, acum, Orient Express-ul revine, gratie unui proiect international inedit. Dramaturgi din Turcia, Romania, Serbia, Croatia, Slovacia, Italia si Germania au scris texte care au ca principala tema trenul, teatre din aceste tari au produs aceste piese, iar Caile Ferate din Turcia au pus la dispozitie un tren special, cu un vagon - scena, iar in 25 mai trenul porneste din Ankara cu ''opriri teatrale'' pentru reprezentarea celor 7 spectacole rezultate in 13 gari de pe teritoriul tarilor participante.

Parcursul se incheie cu Festivalul de Teatru Orient Express din Stuttgart, care va reuni toate productiile, in perioada 9 - 19 iulie, informeaza Agerpres.

Din Romania, Teatrul National ''Marin Sorescu'' din Craiova s-a alaturat acestei propuneri indraznete, in dorinta de a se integra intr-un circuit international de resurse, de a sustine schimburile de experienta dintre artisti si a dezvolta noi proiecte culturale. Spectacolul Teatrului National din Craiova, cu piesa "Occident Express" de Matei Visniec, in regia lui Alexandru Boureanu, va fi prezentat de zece ori, alaturi de celelalte productii ale teatrelor participante.

In tara, trenul aduce, pe langa spectacolul teatrului craiovean, alte doua productiile din acest proiect: "Ex-Press" de Sirin Aktemur Toprak (Teatrul de Stat din Turcia), "80 Days and 80 Nights" de Soeren Voima (Schauspiel Stuttgart, Germania). Spectacolele vor fi jucate in Gara Baneasa din Bucuresti (27, 28 mai), in Gara din Craiova (29, 30 mai) si in Gara din Timisoara Nord (31 mai, 1 iunie). Reprezentatiile de la Bucuresti vor avea loc cu sprijinul Primariei Capitalei si ArCuB.

Orient Express este numele unei linii feroviare de distanta lunga pentru pasageri, lansata in 1883, care unea Parisul de Constantinopole. Desi originalul tren a fost o simpla linie feroviara internationala, numele i-a devenit, in anii '30, sinonim cu calatoria luxoasa, principalii sai clienti fiind membrii caselor regale, nobilii, oamenii de afaceri, diplomatii si burghezii.

Orient Express-ul de azi reinvie traditia actorului-trubadur. Intrarea este libera pentru toate reprezentatiile din acest program.