Ce e ala un neant? Ne miram cand auzim astfel de intrebari de la cei mici. Sa ne ingrijoram, sa ne bucuram? Filosofia pe intelesul fiicei mele, ultima carte semnata Roger-Pol Droit, poate oferi un raspuns precocitatii unor astfel de intrebari.

Filozofia este un cuvint care, deseori, sperie. Ne imaginam intrebari nemaipomenit de complicate, un vocabular enigmatic, carti si chiar titluri de carti pe care nu le intelegem. Un univers aparte, rezervat citorva specialisti rari, care sint, probabil, extraterestri. Pe scurt, filozofia nu ar fi activitate pentru toata lumea. Crezind una ca asta, ne inselam.

Filozofia nu este nici bataie de cap, nici activitate naturala si spontana. Putem s-o practicam la diferite niveluri, asa cum facem muzica, sport sau matematici, ca debutant sau ca practician confirmat, ca amator sau ca profesionist.

Aceasta deschidere a spiritului este ceea ce constituie forta inepuizabila a filozofiei. Ea imi pare indispensabila, pentru ca m-am convins ca trai masa cum gindim. Traim meschin, daca gindim meschin. Traim liber, daca gindim liber. Gindirea nu este niciodata fara consecinta pentru existenta noastra, personala sau colectiva.

(Roger-Pol Droit, Filosofia pe intelesul fiicei mele, Traducere din franceza de Adrian Ciubotaru, Editura Cartier, Colectia Cartier Verde, 2009, 92 p., Pret: 18 RON.)

Roger-Pol Droit s-a nascut in 1949, in Franta; este jurnalist, cercetator si scriitor, colaborator la saptaminalul Monde des livres si autorul unor lucrari de filosofie care s-au bucurat de succes:

  • 101 experiences de philosophie quotidienne, Odile Jacob, 2003.
  • Dernieres nouvelles des choses, Odile Jacob, 2003;
  • L’oubli de l’Inde – Une amnesie philosophique, Seuil, 2004;
  • L’Occident explique a tout le monde, Seuil, 2008;
  • Les Religions expliquees a ma fille, Seuil, 2000.

In Colectia Cartier Verde au mai aparut: