Un fel de Teleenciclopedie-maraton, in care informatiilor inedite li se adauga calitatea cinematografica a documentarelor va avea loc intre 19 si 27 mai la Muzeul Taranului Roman Studiolul “Horia Bernea”.

Rezultat al colaborarii dintre Institutul Cervantes si Asociatia Spaniola de Film si Imagine Stiintifica, aceasta serie de proiectii de documentare ofera posibilitatea de a aprofunda teme de mare interes: schimbarea climatica, biografia celui mai cunoscut om de stiinta spaniol, Ramon y Cajal, un sat din Anzi care foloseste exclusiv energia solara, un riu poluat care ar putea oferi conditii de viata asemanatoare cu acelea de pe Marte, ultimele exemplare ale linxului iberic sau viata in Antarctica.

Documentarele selectate permit aprecierea gradului de maturitate pe care l-a atins in Spania genul intitulat documentar stiintific, precum si calitatea si varietatea proiectelor de cercetare care se afla in desfasurare in aceasta tara. La realizarea documentarelor au contribuit institutii prestigioase precum Universitatea din Zaragoza, Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice pentru Antarctica, Centrul de sapaturi arheologice din Atapuerca sau Centrul de Astrobiologie INTA-CSIC de pe Río Tinto.

Proiectiile documentarelor se vor desfasura dupa urmatorul program:

Luni, 18 mai, ora 12.00

Conferinta de presa

Documentarele cu caracter stiintific in Spania

Prezinta Rogelio Sanchez Verdasco, secretar general ASECIC si criticul de film Bujor Rapeanu.

19 mai 2009, ora 18:30

Prezentarea intregului program: Rogelio Sanchez Verdasco, secretar general al ASECIC.

Misa Rumi. Sat insorit din Anzi

Incalzirea globala O problema de dimensiunea planetei

Río Tinto. Marte pe Terra

20 mai 2009, ora 18:30

In cautarea lumii pierdute. Expeditia Gazella Dama

Atapuerca: patrimoniu al umanitatii

Specii - capcana

26 mai, ora 18:30

Ultimele secere

Santiago Ramón y Cajal: fluturii sufletului

27 mai, ora 18:30

Linxul iberic

Lumi minuscule. Balti efemere

Antarctica, viata la limita

In paralel cu programul proiectiilor va avea loc intilnirea cu tema: Mai sint documentarele stiintifice o provocare pentru un cineast? programata luni, 18 mai, de la ora 15:00 la UNATC. Prezinta Rogelio Sanchez Verdasco. Dialogul cu publicul va fi moderat de prof.dr. Laurentiu Damian, informeaza Institutul Cervantes din Bucuresti.

Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes din Bucuresti, Asociatia Spaniola de Film si Imagine Stiintifice (ASECIC), Muzeul Taranului Roman, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “IL Caragiale” (UNATC) si www.stiintaazi.ro.