Salonul de poezie de la ICR Stockholm isi incheie seria de programe din aceasta primavara cu o intalnire intre poetii Liliana Ursu si Kjell Espmark. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 mai. In cadrul Salonului de poezie de la ICR Stockholm, Liliana Ursu isi va prezenta propriile poeme, dar si antologia bilingva cu poeti sibieni Treasury of the City / Visteriile cetatii (Ed. Institutului Cultural Roman 2008), a carei traducere a realizat-o impreuna cu Adam Sorkin.

Aceasta serie de intalniri intre poeti romani si suedezi a fost initiata in februarie 2008, devenind in scurt timp unul dintre cele mai populare programe ale institutului. Printre poetii romani invitati de la lansare si pana in prezent s-au numarat Ana Blandiana, Nina Cassian, Denisa Comanescu, Daniela Crasnaru, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu si Elena Vladareanu. Salonul de poezie a fost remarcat in repetate randuri de presa suedeza: poeta Marie Lundquist a salutat public „invazia poetilor romani”, iar cotidianul Svenska Dagbladet a declarat Romania „o tara cu o poezie stralucita”.

Liliana Ursu (n. 1949) este poet, romancier, jurnalist si traducator. De la debutul in 1977 a publicat optsprezece titluri in limba romana, o parte dintre acestea fiind traduse in diverse limbi. Primul sau volum de versuri aparut in limba engleza, The Sky Behind the Forest (1997), a fost nominalizat la Oxford's Weidenfeld Prize. De-a lungul carierei sale literare, Liliana Ursu a fost de doua ori conferentiar Fulbright si a predat creative writing la diverse universitati americane, printre care Universitatea din Louisville si Universitatea Bucknell din Pennsylvania. Ultimul sau volum de versuri, Lightwall (Zephyr Press 2009), a aparut intai in limba engleza, in traducerea autoarei si a lui Sean Cotter.

In cadrul Salonului de poezie de la ICR Stockholm, Liliana Ursu isi va prezenta propriile poeme, dar si antologia bilingva cu poeti sibieni Treasury of the City / Visteriile cetatii (Ed. Institutului Cultural Roman 2008), a carei traducere a realizat-o impreuna cu Adam Sorkin. Liliana Ursu a mai vizitat Suedia in 2008, cand a participat la Festivalul International de Poezie de pe insula Gotland.

Kjell Espmark (n. 1930) este scriitor si critic literar, membru al Academiei Suedeze din 1981 si Presedinte al Comitetului Nobel timp de saptesprezece ani. Inca de la inceputul carierei sale literare, Kjell Espmark a urmarit in paralel doua directii aparent distincte: lirica si cercetarea literara. De-a lungul timpului, cele doua domenii s-au influentat si impulsionat reciproc, astfel incat amplele sale studii literare sunt greu de disociat de volumele de versuri ce nu se lasa incadrate intr-un anumit curent literar. Opera lui Kjell Espmark a fost distinsa cu numeroase premii, printre care Premiul Övralid (1974). Premiul pentru literatura al cotidianului Svenska Dagbladet (1975), Premiul Bellman (1985), Premiul Kellgren (1998) si Marele Premiu al Academiei De Nio (2000). Cel mai recent volum de versuri al sau, Calea lactee (2007), care urmareste diverse destine umane din antichitate pana in prezent, a fost descris ca fiind ingemanarea perfecta intre poezie si istoria literaturii.

In limba romana i s-au tradus volumele Uitarea (trad. Angela Martin, Ed. Institutului cultural roman 2003), Premiul pentru literatura: un secol cu Nobel (trad. Carmen Nicolaescu, Ed. Institutului Cultural Roman 2003), Scris in piatra: poeme (selectie si traducere de Gabriela Melinescu si Dan Shafran, Ed. Fundatiei Culturale Romane 2003) si Calatoria lui Voltaire (trad. Angela Martin, Ed. Fundatiei Culturale Romane 2006).