La Iasi, a fost lansat marti, 12 mai 2005, Programul National „Biblionet” de infiintare a Centrelor de internet cu acces gratuit in bibliotecile publice din Romania. Obiectivul programului este de a facilita accesul populatiei la mijloacele tehnologiei informationale, pornind de la faptul ca 80 % din populatie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la internet.

La intalnirea organizata de Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” Iasi au participat reprezentanti ai bibliotecilor judetene din Botosani, Suceava, Vaslui, Neamt si Bacau. Precizam ca, biblioteca ieseana este singura institutie de profil din Moldova care a implementat acest program, prin deschiderea la data de 5 septembrie 2008 a unui Centrul internet cu acces public gratuit. Astfel de centre pilot au mai fost deschise la Hunedoara, Salaj, Tulcea si Biblioteca Metropolitana Bucuresti.

Programul Biblionet – lumea in biblioteca mea are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, fiind finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania. Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS ( Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti.